Verschillende doden bij schietpartijen op shishabars in Duitsland, verdachte dood teruggevonden

20 februari 2020
© AFP
Bij schietpartijen in de Duitse gemeente Hanau zijn zeker 9 doden en enkele zwaargewonden gevallen. Dat bevestigt de politie. De schietpartijen vonden plaats in en bij twee shishabars, cafés waar je waterpijp kan roken. Enkele uren na de aanval werd het lichaam van de vermoedelijke schutter gevonden bij hem thuis.

De schutter opende eerst het vuur op een shishabar in het centrum van Hanau. Daar vielen verschillende doden. Daarna drong de dader in een ander deel van de stad een tweede shishabar binnen: ook daar maakte hij verschillende slachtoffers alvorens op de vlucht te slaan. In totaal kwamen negen mensen om het leven.

De politie zette een grote zoekactie op poten en zette ook een helikopter in. Er werd een verdachte gearresteerd, maar die bleek niets te maken te hebben met de schietpartij.

Vermoedelijke dader

Vanmorgen vroeg, na een klopjacht van zeven uur, vond de politie dan het lichaam van de vermoedelijke dader bij een inval in zijn huis. Er lag ook nog een tweede lichaam, maar voorlopig is niet duidelijk om wie het gaat. Er zijn volgens de Duitse politie geen aanwijzingen dat er nog meer daders zijn.

Duitse media melden intussen dat er in het appartement van de vermoedelijke schutter een brief en een video werden gevonden, waarin de man zijn daad zou opeisen. "De Duitse krant Bild meldt dat het zou gaan om een dader met rechts-radicale motieven en dat hij in die brief heeft geschreven dat bepaalde volkeren vernietigd zouden moeten worden", zegt onze correspondente Juidt Van de Hulsbeek in "De ochtend". "De politie heeft dat nog niet bevestigd, maar doorgaans is Bild wel goed geïnformeerd voor dit soort zaken. Het lijkt dus steeds meer op een terreurdaad."

De Duitse krant Bild schrijft dat de vermoedelijke schutter rechts-radicale ideeën had

Nog volgens Bild zou de vermoedelijke dader een Duitser zijn. In zijn wagen zou de politie munitie, magazijnen en een holster gevonden hebben. De dader zou ook een jachtvergunning gehad hebben.

De politie zelf vraagt om niet te speculeren over het motief achter deze schietpartijen. Op sociale media wordt in verschillende richtingen gewezen: bendegeweld, een persoonlijke afrekening of een racistische aanslag. Maar de politie houdt voorlopig alle sporen open.

Hanau ligt in de deelstaat Hessen, 25 kilometer ten oosten van Frankfurt. De stad heeft bijna 100.000 inwoners.

Beluister het gesprek met correspondente Judith Van de Hulsbeek in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'