Zelf de prijs van je melk bepalen? Vanaf nu is het mogelijk

7 november 2017
Een nieuw online-platform geeft consumenten de mogelijkheid zelf de prijs van hun melk te bepalen. Bij supermarktketen Carrefour ligt de melk vanaf januari volgend jaar in de rekken.

Het online platform is een initiatief van de van oorsprong Franse coöperatieve vereniging "Wie is de baas?". Consumenten kunnen er via een vragenlijst aangeven welke criteria voor hen belangrijk zijn. Vinden ze bijvoorbeeld dat melk afkomstig moet zijn van bio- of weidekoeien, of van producenten die ethische regels hanteren, dan kunnen ze dat via de vragenlijst duidelijk maken. Aan de hand van de aangegeven criteria wordt dan de prijs bepaald.

Bij ons zal de melk vanaf januari verdeeld worden via supermarktketen Carrefour. "Wij merken meer en meer dat klanten vragen naar een ander type melk, naar melk die duurzamer en gezonder is", legt woordvoerder Baptiste Van Outryve uit. "Met de melk van de coöperatieve vereniging komen we aan hun vraag tegemoet."

"Als de consument oordeelt dat de boer goed verloond moet worden, zal de prijs iets oplopen"

Bij Carrefour zal de melk van de coöperatieve vereniging minimaal 0,64 euro kosten. "Dat is de basisprijs waartegen boeren kunnen leveren. Al naargelang de wensen van de consument kan die natuurlijk oplopen. Als hij bijvoorbeeld oordeelt dat de boer goed verloond moet worden, dan zal de prijs iets oplopen", verklaart Van Outryve.

In België zou "Wie is de baas?" met een 200-tal boeren werken. De melk die vanaf januari via Carrefour verdeeld wordt, zal dus 100 procent Belgisch zijn. In Frankrijk heeft heeft het concept zijn succes bewezen. Want daar biedt de coöperatieve vereniging intussen ook al boter, appelsap en pizza aan.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Radio 1 Select