Zelfbeschadiging: "Begin er nooit aan, het is erg verslavend"

6 oktober 2015
Uit recent onderzoek blijkt dat een groot aantal Nederlandse en Vlaamse jongeren zichzelf wel eens opzettelijk verwondt. De Nederlandse documentairemaakster Jessica Villerius maakte een spraakmakende reportage over Sanne, een vrouw die jarenlang vocht tegen de dwang om zichzelf te verminken.

De reportage was gisteren te zien in Koppen XL en heeft ook bij ons veel reacties losgemaakt. Sommigen reageren vol ongeloof, voor anderen is het verhaal zeer herkenbaar. Zo ook voor Catherine. Zij begon met automutileren toen ze 16 was. Het was een reactie op zware psycholgische problemen, want de zelfbeschadiging was een manier om het psychisch lijden te verachten.

Ondertussen, na meer dan tien jaar, gaat het beter met Catherine. Ze heeft andere manieren gevonden om te rust te komen, bijvoorbeeld door te sporten. Maar daarnaast blijven medicatie en een wekelijks bezoek aan een psychiater noodzakelijk.

Catherine wil een duidelijk oproep lanceren: "Begin er nooit aan, want het is erg verslavend.

REAGEER

Kreeg jij ooit te maken met automutilatie, zelfbeschadiging? Bij een vriend of familielid? Of heb je het zelf ooit gedaan? Alle getuigenissen zijn welkom.

Anoniem reageren kan uiteraard ook, via hautekiet@radio1.be.

Radio 1 Select