Zelfde ingreep, enorm prijsverschil: ook bij meerpersoonskamers zijn ziekenhuizen "creatief" met hun prijzen

16 december 2019
© Pixabay
Zelfs wie voor een "goedkopere" meerpersoonskamer opteert in een ziekenhuis moet tegenwoordig goed uitkijken. Dat blijkt uit de nieuwste Ziekenhuisbarometer van het christelijke ziekenfonds CM. Soms is de ingreep zelfs 27 keer duurder al naargelang welk ziekenhuis je kiest!

Sinds 2013 mogen ziekenhuizen geen ereloonsupplementen meer vragen in twee- of meerpersoonskamers. Een ereloonsupplement is een bedrag dat een patiënt moet betalen bovenop het normale honorarium voor een arts.

De CM hamert al langer op dezelfde spijker dat sindsdien de prijsverschillen tussen eenpersoonskamers en meerpersoonskamers alleen maar gegroeid zijn. Vandaag is een eenpersoonskamer, bij een klassieke opname met overnachting, gemiddeld al bijna 6 keer zo duur als een meerpersoonskamer, zo toont de nieuwste Ziekenhuisbarometer aan.

Waar je voor een klassieke opname in een meerpersoonskamer gemiddeld 278 euro moet betalen, kost diezelfde opname je in een eenpersoonskamer liefst 1.619 euro. De ereloonsupplementen zijn daar uiteraard niet vreemd aan: bij eenpersoonskamers zijn die opnieuw met 4,7 procent toegenomen. "Maar we zien dit jaar ook dat de kamersupplementen toenemen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp in 'De Ochtend'.

Borstverkleining

Maar helaas, zo waarschuwt de CM nog, garandeert ook de keuze voor een meerpersoonskamer je niet onmiddellijk financiële gemoedsrust. Want opvallend is dat ook in meerpersoonskamers de prijzen voor eenzelfde ingreep soms danig kunnen verschillen.

Zelfs voor routine-ingrepen als een bevalling betaal je bijvoorbeeld in Malle 251 euro in een meerpersoonskamer (dat is de mediane prijs) en 25 kilometer verderop, in Turnhout, maar 146 euro.

Het kan nog extremer, zo leert een voorbeeld van de CM: vrouwen die een borstverkleining moeten ondergaan omdat ze bijvoorbeeld rug- of nekpijn hebben, betalen in het duurste Vlaamse ziekenhuis 27 (!) keer zoveel als in het goedkoopste, ondanks het feit dat het in beide gevallen om meerpersoonskamers gaat. "Die voorbeelden tonen aan dat op een meerpersoonskamer liggen geen garantie geeft op een betaalbare zorg", stelt Van Gorp onomwonden.

"Een patiënt is op dit vlak ook altijd in een ondergeschikte positie'" zegt hij ook. "Want als je ziek wordt, is niet je eerste zorg om een gesprek aan te gaan over de zorg, maar wel zo rap mogelijk terug gezond worden."

"Als je met een ziekenhuisfactuur zit die heel complex is, kom dan naar het ziekenfonds" raadt hij aan.

Meer info en cijfers vind je op vrtnws.be

Beluister ook het gesprek met Luc Van Gorp in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: