Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Tour Vandaag

De Tour Vandaag

Zelfdoding op TikTok choqueert gebruikers: "Stop met de video te delen"

do 10 sep. - 4:47

Op het socialemediaplatform TikTok circuleert al een aantal dagen een video van een Amerikaanse man die zichzelf van het leven berooft. Het platform, dat vooral populair is bij kinderen en jongeren, zegt dat het er alles aan doet om de video weg te halen. Gwendolyn Portzky, directeur van het Expertisecentrum Suïcidepreventie roept intussen op om de beelden niet door te sturen. "Dit kan de laatste druppel zijn voor mensen die het mentaal zwaar hebben."
© Don Karampelas (Unsplash.com)

Wie nood heeft aan een gesprek kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be

Een paar dagen geleden stapte Ronnie McNutt live op Facebook uit het leven. Zijn video werd vrij snel opgepikt door gebruikers van Instagram, dat andere socialmediakanaal dat ook eigendom is van Facebook. Maar Facebook reageerde snel en verwijderde het filmpje van beide kanalen.

Facebook kon echter niet beletten dat het filmpje op TikTok terecht kwam. De video werd daar druk bekeken, vaak tot het afgrijzen van nietsvermoedende kijkers.

In een reactie aan de Amerikaanse technologiewebsite The Verge liet een woordvoerder van TikTok weten dat ze er alles aan doen om de video te verwijderen.

“Onze systemen detecteren automatisch filmpjes die ons beleid schenden", luidt het in een persbericht. Daarnaast verwijdert TikTok accounts van mensen die dit soort filmpjes verspreiden. Voorts roept de woordvoerder TikTok-gebruikers op om dit soort video's zoveel mogelijk te melden: "We stellen het op prijs wanneer onze gebruikers aanstootgevende inhoud melden en anderen waarschuwen voor het bekijken van dit soort van filmpjes, uit respect voor de persoon en zijn familie".

Niet de eerste keer

Sommige gebruikers die wel naar het filmpje hebben gekeken, postten effectief video's om anderen te waarschuwen. Naast gebruikers die zelf video's rapporteren, heeft TikTok ook mensen in dienst die speuren naar aanstootgevende video's om ze nadien te verwijderen.

TikTok geeft video's ook een soort van "vingerafdruk" mee waarmee ze sneller opgespoord kunnen worden, maar als gebruikers de video manipuleren, zelfs slechts minimaal, dan glipt de video door de mazen van het net. En dit is wat er nu lijkt te gebeuren. Het blijft voor TikTok dweilen met de kraan open.

TikTok lijkt immers het slachtoffer te worden van zijn eigen succes. Het platform groeide de laatste maanden, maar heeft steeds meer te maken met virale filmpjes die de grenzen van het fatsoen overschrijden.

Een paar weken geleden postten gebruikers bijvoorbeeld beelden van zichzelf in het kader van een zogenaamde "Holocaust challenge", waarbij ze zich schminkten als slachtoffers van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. TikTok heeft de foto's snel verwijderd nadat Joodse organisaties hun ongenoegen hadden geuit.

Levensgevaarlijk voor kwetsbare jongeren

Gwendolyn Portzky is directeur van het Expertisecentrum Suïcidepreventie en ook zij kreeg de beelden via haar zoon te zien. Ze maakt zich grote zorgen, vertelt ze in 'De Tour Vandaag': "Veel jongeren gaan hiernaar kijken zonder te beseffen wat ze te zien krijgen. We zijn bezorgd, omdat de verspreiding zo moeilijk tegen te houden is."

Want de impact van zo'n video kan groot zijn: "We maken ons zorgen dat kwetsbare jongeren, die het mentaal zwaar hebben en bijvoorbeeld al zelfmoordgedachten hebben, het filmpje te zien krijgen. We weten dat dit de laatste druppel kan zijn om zo'n gedrag te stellen." Daarom vraagt Portzky met aandrang om de beelden niet door te sturen: "De risico's zijn groot, de gevolgen kunnen enorm zwaar zijn."

Wat kan je doen als iemand in je omgeving de video toch te zien krijgt? "Kinderen en jongeren brengen erg veel tijd online door, dus we moeten een klimaat creëren waarbij ze heel open kunnen spreken over wat ze daar te zien krijgen." Een goed gesprek kan volgens Portzky dus wonderen doen.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.

Beluister het gesprek met Gwendolyn Portzky in 'De Tour Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Tour Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet