Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Superbeton: het beton dat zichzelf herstelt

za 26 okt. - 0:24

Toen vorig jaar in Genua de Morandibrug instortte - drieënveertig doden - kreeg de reputatie van beton een forse deuk. Als de brug in metaal was uitgevoerd, was de ramp niet gebeurd. De tunnels van de Brusselse ring zijn aangetast door betonrot en voortdurend dicht voor onderhoud. In Gent moesten de Rabottorens gesloopt worden omdat het beton was aangetast. Beton is een problematisch bouwmateriaal.
2018, de ingestorte Morandi-brug in Genua

En toch zat er een betonminnaar aan de Interne Keukentafel: Didier Snoeck, ingenieur aan de UGent, winnaar van de Gustavo Connoletti medaille. Didier Snoeck ontkent de zwaktes en gevaren van beton niet. Maar hij is al jaren aan het studeren en experimenteren om beton te verbeteren. Het is mogelijk om een flatgebouw, een tunnel of een brug te bouwen met superbeton: beton dat zichzelf herstelt.

"Ga weg!", hoor ik u denken. Beton leeft niet, een barst is een barst en blijft een barst. Enkel levende organismen kunnen een wonde laten dichtgroeien. Dat dachten we op de redactie van Interne Keuken ook. 

Wij zijn dan ook geen ingenieurs. Ingenieurs zijn probleemoplossers. Hoe complexer het probleem, hoe liever ze het hebben. Didier Snoeck legt uit dat wat uw huid kan met een wondje, kan beton ook met een scheur.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet