Zelfrijdend of toch maar zelf rijden?

15 september 2016
“Nog even doorbijten! In 2021 zorgen zelfrijdende auto’s ervoor dat er geen files meer zijn, en dat je je reistijd nuttig kan besteden. Oh, en ook meegenomen: verkeersongevallen zullen verleden tijd zijn want zelfrijdende auto’s zijn veiliger en accurater dan een menselijke chauffeur.” Dat was tot enkele maanden geleden de boodschap van ‘believers’ van zelfrijdende auto’s.

Helaas, 2021 blijkt nu wat te vroeg te zijn. Je zal nog wat langer in de file moeten staan.

Apple heeft lang geloofd dat de zelfrijdende auto de wereld in de nabije toekomst zou veranderen. De technologiewereld reageerde dan ook verbaasd op het nieuws dat ‘Operatie Titan’ stopgezet werd.

Andere grote spelers als Google, Uber en Tesla blijven wel geloven in de zelfrijdende wagen, net als Ford, Fiat en Volvo.

Tesla kwam onlangs wel in moeilijke papieren omdat een zelfrijdende auto een dodelijk ongeval had veroorzaakt. De Tesla had het verschil tussen de heldere lucht en een witte aanhangwagen niet opgemerkt. De bestuurder van de wagen kwam om.

Het is duidelijk dat de zelfrijdende wagen nog lang geen realiteit is: de technische uitdagingen zijn groot, de weginfrastructuur is niet aangepast en het ethische vraagstuk is niet opgelost.

Oproep

Heb jij vragen over of bedenkingen bij de zelfrijdende wagen? Bezorg ze ons en we leggen ze voor aan Tom Brijs, professor verkeersveiligheid van de Universiteit Hasselt.

Radio 1 Select