"Zelfs als huisartsen gechoqueerd zijn, zullen ze dat niet tonen"

30 november 2018
Creative Commons
Het meest bepalende moment voor een relatie is niet de eerste kus, maar de eerste scheet. Dat zegt de Duitse dokter Yael Adler. Met ‘Darüber spricht man nicht’ schreef ze een boek over lichamelijke taboes.

Huisarts Servaas Bingé krijgt verschillende soorten patiënten over de vloer. “Sommigen doen meteen hun kleren uit en zeggen wat het probleem is, maar andere mensen verhullen hun klacht, soms zelfs in een andere klacht”, vertelt hij.

“Mensen schamen zich het meest voor seksuele problematiek. Erectiestoornissen, menopauzale klachten, vaginale droogte… Maar wij stellen hen dan snel gerust. Als huisarts bekijken we zoiets niet door de bril van het taboe, maar kunnen we daarover praten. En zelfs als we gechoqueerd zijn, zullen we het niet tonen.”

Voor sommige mensen blijft de drempel misschien te hoog. Is het gevaarlijk om over bepaalde lichamelijke onderwerpen te zwijgen? Bingé: “Ja, als het bijvoorbeeld om een SOA gaat. Mijn boodschap is: maak het bespreekbaar. Je arts kan je ook helpen om het bespreekbaar te maken met je partner.”

Herbeluister

Lees ook: