"Zelfs in een composthoop kan je nieuwe diersoorten ontdekken."

16 september 2019
Vallen er eigenlijk nog veel planten, dieren of zelfs onontgonnen plekken op aarde te ontdekken anno 2019? Redacteur Max Vryens legde zijn oor te luister bij plantkundige Koen Es, bioloog Dominique Adriaens en geograaf Jean Poesen.

Koen Es: "er vallen nog gigantisch veel plantensoorten te ontdekken. Vooral in minder toegankelijke gebieden als de tropen. Paddenstoelen, schimmels, korstmossen,... Wetenschappers van de Plantentuin hebben vorig jaar 20 soorten kiezelwiertjes ontdekt, 11 nieuwe korstmossen, 11 nieuwe paddenstoelen, en 28 nieuwe hogere plantensoorten (met bloemen). We kennen de exacte afstand tot de maan, maar we weten niet met welke organismen we allemaal onze planeet delen."


Dominique Adriaens: "Het is niet zo dat het merendeel van de zoogdieren nog ontdekt moet worden. Al wordt er om de twee-drie jaar wel een nieuwe apensoort gevonden. Dit jaar is er nog een nieuw aapje in het Amazonewoud ontdekt. Of tien jaar geleden in Azië nog een nieuwe buffel.” Bij welke diersoorten valt er dan wel nog veel te ontdekken? “Soorten die zo klein zijn dat je er speciale apparatuur voor nodig hebt. Of dieren die in zodanig speciale omgevingen leven dat je er moeilijk kan zoeken, in de diepzee bijvoorbeeld. Of in omgevingen waar je het totaal niet zou verwachten: zo heeft een collega onlangs in een composthoop een nieuwe soort rondwormen ontdekt.”


Vallen er op aarde zelf nog plaatsen te ontdekken. Jean Poesen: “Ja, maar dat hangt van de schaal. Continenten kennen we nu allemaal, die zijn in kaart gebracht via satellieten en luchtfoto’s. Maar als we in detail gaan kijken, zijn er toch grote gebieden waar we weinig over weten zoals woestijnen, periglaciale gebieden, hooggebergtes. Misschien kennen we maar 10 à 20 % van de aarde echt goed.”