“Zelfs een gemiste trein kon mijn deelname aan Belgodyssee niet verhinderen, wat een avontuur!”

29 november 2020
Ine Verhulst en Théa Jacquet
Belgodyssee? Dat zijn duo’s van laatstejaarsstudenten (de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig) die twee weken lang samenwerken aan radioreportages en artikels (voor de geschreven pers en online). Allemaal dingen ze naar de hoofdprijs: een betaalde stage bij de VRT, de RTBF, Metro of L'Avenir. Deze week maken we in 'De Ochtend' kennis met Ine Verhulst en Théa Jacquet. Zij bestudeerden de impact van de coronacrisis op abortus(centra).

Corona was een rode draad doorheen deze editie van Belgodyssee. Het is ook op die manier dat mijn avontuur start. Begin oktober kreeg ik te horen dat ik verwacht werd op een selectiegesprek, maar bijna had ik deze ervaring niet meegemaakt doordat ik mijn trein naar Brussel miste. Gelukkig was er, dankzij corona, ook een oplossing: een online jurygesprek. Oef! Ik installeerde me achter mijn laptop, en met een gezonde dosis zenuwen vertelde ik de jury waarom ik me had ingeschreven. Diezelfde dag nog, om 16u48 om precies te zijn, kreeg ik een sms met de boodschap dat ik geselecteerd was. Ik kon het zelf nog niet geloven, maar ik maakte weldegelijk deel uit van deze Belgodyssee editie.

Even later zat ik opnieuw achter mijn laptop, deze keer voor de online briefing. Want ja, ook dat was Belgodyssee. De jury feliciteerde ons nogmaals, en voor het eerst zag ik de andere dertien kandidaten. Ik besefte dat ik echt een gelukzak was. We zouden op pad gaan, reportages maken, en daarbovenop ook nog eens begeleid worden door topjournalisten. Maar first things first, ik zou mijn Franstalige duo partner leren kennen. Dat was best wel spannend, want mijn naam werd pas als allerlaatste afgeroepen. Samen met Théa Jacquet vormde ik “Duo 7”. Ik stond te popelen om eraan te beginnen, maar we moesten wel nog wat geduld hebben, want eerst waren de andere zes duo’s aan de beurt.

Op 16 november was eindelijk het zover. Théa en ik mochten de onderwerpen die we samen uitgewerkt hadden, pitchen bij journalisten van VRT en RTBF. Ons favoriete onderwerp werd goedgekeurd! We zouden deze week de invloed van corona op abortus(centra) onderzoeken, toch wel iets waar we beiden nieuwsgierig naar waren. Want hoe verloopt het proces van een abortus, tijdens deze tweede coronagolf?

In de dagen die volgden, nam ik bijna dagelijks de trein naar Brussel. Eerst gingen we langs bij een Nederlandstalig, en daarna ook bij een Franstalig abortuscentrum. Daar hadden we interessante gesprekken met experten die ons maar al te graag te woord stonden. Want abortus is, onterecht, nog steeds een taboe voor veel mensen. Dat Théa en ik elkaar perfect aanvulden, bleek al snel tijdens de interviews. Daarnaast hebben we ook veel gelachen. Bijvoorbeeld, toen we tijdens het opnemen van onze presentatievideo bijna bevroren waren. Of wanneer vrachtwagens, politieauto’s en ambulances voor de zoveelste keer de “perfecte take” verstoorden. En dan hebben we het nog niet gehad over de wind als spelbreker! Maar uiteindelijk was dat het allemaal waard, want Belgodyssee 2020, u was geweldig!

Ine Verhulst

Beluister de reportage van Ine Verhulst in 'De Ochtend': 

Lees ook: