Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Zelfs veilige borstimplantaten zijn niet veilig blijkt uit nederlands onderzoek

Zelfs 'veilige' borstimplantaten zijn niet veilig, blijkt uit Nederlands onderzoek

Door Nieuwe Feiten

Bannerafbeelding voor fragment

3 jaar geleden

8 min

Henry Dijkman, docent cel-, weefsel- en ziekteleer bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen doet al twintig jaar onderzoek naar siliconen borstimplantaten. "Twintig jaar geleden werd ik aangesproken door een plastische chirurg die problemen zag. Die vroeg of ik dat niet kon aantonen op celniveau. Daar heb ik een techniek voor ontwikkeld, en sindsdien ben ik erbij betrokken. Maar tien jaar geleden wist ik eigenlijk zeker dat ook die nieuwere implantaten lekten en dat siliconen terechtkwamen in het lichaam."
"De oude implantaten bevatten vloeibare siliconen en we wisten al lang dat die heel veel lekten en problemen gaven. Daarom zijn ze ook in de VS vanaf 1995 van de markt gehaald. Rond 2000 kwamen ze weer volop terug als 'cohesieve gel'. Daarvan werd gezegd dat ze heel veilig waren, maar dat is nooit aangetoond. Langzaamaan kwamen er steeds meer patiënten met klachten. Breast Implant Illness is eigenlijk een trage vergiftiging van je lichaam met een 40-tal symptomen bij van haaruitval tot gewrichtsontstekingen." Er is dus een hele lijst van symptomen, met een heel pallet van mogelijke oorzaken. Maar het is moeilijk om aan te tonen dat het implantaat de oorzaak is.
"We hebben intussen een test ontwikkeld die gaat kijken naar lekkage van platina, aangezien dat gebruikt wordt om van vloeibare siliconen een pudding te maken. Wat er in het lichaam gebeurt, is dat het lichaam dat implantaat probeert af te breken. Daardoor wordt het implantaat zwakker en scheurt het. En die siliconen blijven ook niet per se binnen het kapsel."
Wat adviseert Dijkman vrouwen die implantaten hebben? "Het belangrijkste is bewustwording. Nu worden die vrouwen niet goed voorgelicht. Dat is dan weer het goede aan communiceren via de media, wat academisch gezien toch vaak not done is. Als vrouwen geen klachten hebben, hoeven ze nog niet in paniek te raken. Maar als je klachten ontwikkelt, dan moeten ze eruit." 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet