"Zelfstandigen in bijberoep is oneerlijke concurrentie, onbelast bijklussen nog erger"

17 augustus 2018
Het statuut van zelfstandige in bijberoep zou slechts maximum twee jaar mogen duren. "Anders creëer je oneerlijke concurrentie voor de echte ondernemers", zegt Vlaams Parlementslid en ondernemer Grete Remen (N-VA) in "De Ochtend". Het onbelast bijklussen - nochtans een maatregel van de regering waar haar partij deel van uitmaakt - noemt Remen "een nog ergere vorm van oneerlijke concurrentie". De N-VA laat weten dat het om een persoonlijk standpunt van mevrouw Remen gaat.

Werknemers kunnen bovenop hun loondienst ook een zelfstandige activiteit uitoefenen via het statuut van zelfstandige in bijberoep. Zij betalen lagere sociale bijdragen, hebben een btw-vrijstelling tot 25.000 euro omzet en behouden hun voordelen van loontrekkende. Een aantrekkelijk statuut. Het aantal zelfstandigen in bijberoep in ons land zit dan ook al jaren in de lift, vorig jaar waren er zo'n 260.000.

"Van twee walletjes eten"

Maar N-VA-politica Grete Remen - zelf ondernemer - is geen fan van het statuut. "Je creëert oneerlijke concurrentie ten aanzien van zelfstandige ondernemers die het wel in hoofdberoep doen en zo wel alle risico's nemen en honderd procent belastingen en bijdragen betalen." Van twee walletjes eten, noemt ze het.

Remen pleit in Het Belang Van Limburg om een limiet te zetten op het statuut. "Zelfstandigen in bijberoep moeten na twee jaar kiezen: ofwel ga je volledig naar het statuut van zelfstandige, ofwel ga je terug naar het werknemer- of ambtenarenstatuut."

We moeten dringend komaf maken met tussenmaatregelen

Opvallend: het tot 6.000 euro onbelast bijklussen "maakt de zaak alleen nog maar erger", stelt Vlaams Parlementslid Remen. Nochtans pakte de federale regering - waar de N-VA deel van uitmaakt - uit met die maatregel. "We moeten dringend komaf maken met tussenmaatregelen in de marge", vindt Grete Remen. "Er moet dringend een goed sociaal statuut komen voor de zelfstandigen en fiscale maatregelen voor alle zelfstandigen."

Persoonlijk standpunt

Flinke kritiek dus op de meerderheid. "Maar de regering heeft wel stappen gezet in de goede richting om het statuut van de zelfstandigen verbeteren", aldus Remen. "Voor mij mag het altijd wat sneller gaan. Dat is ook een persoonlijk standpunt en ik denk dat er nog mensen binnen de partij mijn mening delen."

De N-VA wijst erop dat het om een persoonlijk standpunt van Grete Remen gaat en zal niet verder reageren.

Bron: vrtnws.be en De Ochtend.

Lees ook