Zerocovidbeleid in China: hekken in Shanghai om mensen binnen te houden en hamsteren in Peking uit angst voor lockdown

25 april 2022
© 2022 Kyodo News
In de Chinese miljoenenstad Shanghai zijn op verschillende plaatsen groene hekken gezet rond de ingang van flatgebouwen. De autoriteiten proberen zo bewoners binnen te houden om verdere besmettingen te vermijden. In de hoofdstad Peking groeit de onrust nu ook daar de besmettingen stijgen. Miljoenen mensen zijn er aan het hamsteren uit angst voor een herhaling van het scenario van Shanghai.

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke en Wendy Saunders in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

In Shanghai, de economische hoofdstad van China, stonden inwoners voor een nare verrassing toen ze ontdekten dat er groene hekken waren opgedoken rond de ingang van hun appartementsgebouw. De hekken zijn geplaatst bij gebouwen waar ten minste 1 persoon besmet is met COVID-19. Op die manier proberen de autoriteiten een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De inwoners werden niet ingelicht over de maatregel en de hekken kwamen er zonder waarschuwing.

In de stad heerst al weken een harde lockdown die tot heel wat ongenoegen leidt. Zo kwam er kritiek op het voedsel- en medicijnentekort en op het feit dat kinderen van hun ouders gescheiden werden bij positieve besmettingen. Ook de schrijnende toestanden in de veldhospitalen leidden tot veel ongenoegen. Kritiek op de overheid is zeldzaam in China en het ongenoegen dat op sociale media verschijnt, wordt meestal meteen verwijderd.

Ook in de hoofdstad Peking stijgen de besmettingen opnieuw. De afgelopen 24 uur kwamen er 29 nieuwe besmettingen bij, op een bevolking van 21 miljoen mensen. Maar China blijft ook hier een zerocovidstrategie hanteren en alle 3,5 miljoen inwoners van het zwaarst getroffen centrale district Chaoyang moeten de volgende dagen 3 verplichte covidtests ondergaan.

"De overheid vreest dat er mogelijk onder de radar nog veel meer besmettingen zijn", vertelt Leen Vervaeke, VRT-correspondente die zich momenteel in Peking bevindt. "Die willen ze er nu uithalen voor de uitbraak uit de hand loopt zodat er ook hier een harde lockdown zou moeten ingevoerd worden."

Lege rekken en lange rijen

De inwoners van het Chaoyang-district zijn intussen massaal aan het hamsteren gegaan uit vrees voor een langdurige en harde lockdown zoals in Shanghai. De supermarkten hebben hun openingsuren verlengd om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. "Als je met mensen praat dan zegt eigenlijk iedereen dat zij niet denken dat hier hetzelfde kan gebeuren als in Shanghai", aldus Vervaeke. "Tegelijk zie je wel aan hun gedrag dat ze er toch niet helemaal gerust in zijn."

De autoriteiten in Peking verzekeren de inwoners dat er genoeg voedsel in voorraad is en er geen reden is om te hamsteren. Ze zeggen ook dat verdere lockdownmaatregelen afhankelijk zijn van de testresultaten de komende dagen.

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke en Wendy Saunders in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'