Zette Beethoven zijn hartritmestoornissen op partituur?

9 januari 2015

In Beethovens tijd (1770 - 1827) bestond er nog geen elektrocardiogram, maar wetenschappers van de University of Washington School of Medicine en de University of Michigan menen dat de onregelmatige hartslag van de componist in zijn muziek weerklinkt.

Goed voorbeeld daarvan zou het stokkende, onvoorspelbare ritmepatroon zijn in ‘Les Adieux’, Pianosonate nr. 26 in Es majeur, op. 81a en in het midden van 'Cavatina', het vijfde deel uit het Strijkkwartet nr. 13 in Bes groot, opus 130.

U weet dat Beethoven ook geplaagd werd door toenemende gehoorproblemen. Daardoor voelde hij zijn eigen hartritme allicht beter aan, en mogelijk verwerkte hij die gewaarwording bewust of onbewust in zijn composities. Sluitend bewijs is daar natuurlijk niet voor te vinden, maar zeggen ze niet dat echte muzike uit het hart komt?

Enfin, we kennen een muzikoloog en Beethovenbiograaf die goed op de hoogte is van zijn medische dossier, en een cardioloog die een groot Beethovenliefhebber is. Benieuwd of ze tot een gezamelijke diagnose komen.

Radio 1 Select