Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Zeven bewoners in woonzorgcentrum Zaventem overleden aan nieuwe coronavariant

vr 6 aug. - 5:54

In een woonzorgcentrum in Zaventem zijn in twee weken tijd zeven bewoners overleden na een uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus. Dat heeft VRT NWS vernomen. Alle gestorven bewoners waren volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om de zogenoemde Colombiaanse variant van het virus, die nog maar zelden opduikt. “Uit onderzoek in Engeland blijkt vooralsnog dat deze variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen”, zegt viroloog Marc Van Ranst.
coronavaccin

In woonzorgcentrum Ter Burg in Nossegem, in Zaventem werden op 16 juli de eerste twee besmettingen vastgesteld met het coronavirus. Dat gebeurde op een afdeling van bewoners met vergevorderde dementie. Omdat die bewoners vaak ronddolen op de afdelingen, hebben zij waarschijnlijk gezorgd voor een snelle verspreiding van het virus op de afdeling.

Toen de besmetting werd vastgesteld, heeft de directie de volledige afdeling in quarantaine gezet en werden alle nodige maatregelen getroffen. “Uiteindelijk hebben 20 bewoners op die afdeling positief getest”, zegt Kathleen Boydens van het woonzorgcentrum. Door de maatregelen bleef de uitbraak beperkt tot de afdeling.

Gevaccineerd

Helaas kon niet vermeden worden dat de dodentol op de afdeling hoog opliep: 7 van de 28 bewoners zijn overleden. Sommige bewoners waren al in slechte gezondheid. Zo was één van de bewoners al terminaal, een andere bewoner was palliatief. Maar er zijn ook bewoners overleden die voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid verkeerden.

“In de eerste week na de eerste positieve testen waren de symptomen bij de positief geteste bewoners eerder mild. Maar na enkele dagen werden de symptomen bij sommige bewoners zwaarder, waardoor ze zuurstof moesten krijgen”, zegt Kathleen Boydens.

We hebben geen idee hoe de besmetting is binnengekomen op de afdeling.

Wat ook opvalt: alle 20 bewoners die uiteindelijk besmet werden, waren volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Ook al het personeel was volledig ingeënt, op één jobstudent die in de keuken werkte na.

Dat riep natuurlijk vragen op bij de directie. “We hebben geen idee hoe de besmetting is binnengekomen op de afdeling. Het moet sowieso via personeel of bezoekers gebeurd zijn”, zegt Kathleen Boydens.

Beluister een gesprek met Kathleen Boydens van WZC Ter Burg in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Colombiaanse variant

Vooral de hoge dodentol riep vragen op in het woonzorgcentrum. Uit onderzoek van de KU Leuven is gebleken dat het om een besmetting gaat met een nieuwe variant van het coronavirus: de Colombiaanse variant.

“Omdat daar nog weinig over geweten is, moesten we extra veiligheidsmaatregelen nemen. Daarin zijn we goed begeleid door de KU Leuven en het Agentschap Zorg en Gezondheid”, zegt de directrice van het woonzorgcentrum.

Het is een variant die we goed in de gaten moeten houden

“We weten dat die nieuwe variant sinds eind juni teruggevonden wordt in ons land, maar in hele kleine percentages”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) aan VRT NWS. “De overgrote meerderheid is de Indiase variant, de zogenoemde Deltavariant. Die is verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de besmettingen. 4 procent is de Britse variant en 1 procent zijn dan nog een paar andere varianten.”

Van de Colombiaanse variant werden in ons landen 20 clusters vastgesteld, waarvan dus één in het woonzorgcentrum in Nossegem. Van Ranst zegt dat dit met veel aandacht opgevolgd wordt. Tegelijk zegt de viroloog dat deze variant de virologen nog geen grote zorgen baart, “maar het is een variant die we goed in de gaten moeten houden, omdat die in de laatste weken ook in andere landen opduikt”.

Verder onderzoeken

“Uit onderzoek in Engeland blijkt dat deze variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen. Maar het is nog heel vroeg dag om daar belangwekkende uitspraken over te doen”, zegt Van Ranst. 

Hij onderkent dat de uitbraak in Nossegem een hoge dodentol heeft geëist, zeker omdat al deze mensen volledig gevaccineerd waren. “Daarom nemen we deze uitbraak ook heel ernstig en onderzoeken we het verder. Maar op andere plaatsen waar dit virus is opgedoken, ligt de dodentol niet hoger dan bij andere varianten. Dus het kan wel een specifiek probleem op deze afdeling geweest zijn, omdat het om een afdeling was met mensen met dementie.”

Bron: vrtnws.be 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet