Zeven doden en zeker 48 gewonden bij nieuwe terreurdaad in Londen

4 juni 2017
In het centrum van Londen zijn zeven doden en zeker 48 gewonden gevallen bij een terreurdaad. Een bestelwagen reed er in op voetgangers op London Bridge, waarna de daders in Borough Market in het wilde weg mensen begonnen neer te steken. De drie vermoedelijke daders zijn doodgeschoten.

Wat weten we tot nog toe?

  • Een bestelwagen reed op London Bridge verschillende keren een groepje voetgangers aan.
  • De drie vermoedelijke daders begonnen in Borough Market mensen in het wilde weg neer te schieten. 
  • Er vielen zeven dodelijke slachtoffers en zeker 48 gewonden.
  • De vermoedelijke drie daders zijn doodgeschoten.
  • Premier Theresa May roept crisisvergadering samen. 

Rond 22 uur Londense tijd kwamen de eerste berichten binnen over "een incident" op London Bridge, een brug over de Thames. Een witte bestelwagen reed er verschillende keren groepjes voetgangers aan op het voetpad. Het voertuig maakte plots bruusk rechtsomkeer en reed ook dan mensen aan. De bestelwagen crashte uiteindelijk tegen een muur.

De drie inzittenden sprongen daarop uit de wagen en liepen naar het nabijgelegen Borough Market, een populaire uitgangsbuurt met heel wat restaurants vlak bij London Bridge. Daar begonnen de drie in het wilde weg mensen neer te steken. Zij zouden daarbij "Allah" hebben geroepen. Volgens getuigen vluchtten mensen er weg in cafés, waarna de uitsmijters de deuren sloten.

Amper enkele minuten later kon de politie de drie vermoedelijke daders doodschieten. Zij zouden allemaal nep-bomgordels hebben gedragen. De autoriteiten gaan ervan uit dat er maar drie daders zijn, maar benadrukken nog dat er nog verder onderzoek nodig is om volledig uit te sluiten dat er nog daders op de vlucht zouden zijn. 

In totaal vielen er zes dodelijke slachtoffers bij de twee incidenten, los van de daders die zijn neergeschoten. Zo'n dertig mensen werden met verwondingen naar vijf Londense ziekenhuis gebracht.

Meer politie

De komende dagen zal er alvast meer politie aanwezig zijn in Londen, benadrukt politiecommissaris Mark Rowley. De politie vraagt ook om foto's en video's van de aanslag te delen via een speciale website. Premier Theresa May heeft voor vanochtend een crisisvergadering bijeengeroepen, waarin mogelijk een beslissing zal worden genomen over het al dan niet verhogen van het terreurniveau. Premier Theresa May heeft voor vanochtend een crisisvergadering bijeengeroepen, waarin mogelijk een beslissing zal worden genomen over het al dan niet verhogen van het terreurniveau. 

Derde incident?

De politie liet in de loop van de nacht nog weten dat er agenten naar een derde incident in de Vauxhall-wijk gestuurd waren. Dat bleek echter een "gewone" steekpartij te zijn die geen verband hield met de andere incidenten. Het station van Vauxhall, dat even afgesloten werd, is inmiddels opnieuw open. Diezelfde politie stuurde ook een tweet de wereld in waarin mensen werden opgeroepen zich in veiligheid te brengen, te verstoppen en de politie te verwittigen als het nodig zou zijn. Ze gebruikte daarbij de hashtags #Londonbridge, #boroughmarket en #vauxhall.

BBC-journalist is ooggetuige

Een journalist van de BBC, Holly Jones, was aanwezig op London Bridge toen het incident gebeurde. Ze zei aan de BBC dat het busje bestuurd werd door een man die "waarschijnlijk zo'n 50 miles per uur reed (zo'n 80 kilometer per uur, nvdr.)". "Hij maakte een bocht rond me, en raakte zo'n vijf of zes mensen", zei ze. Volgens haar raakten er vier mensen ernstig gewond. Ze werden verzorgd door ambulancepersoneel. Volgens Jones kwam het busje uit de richting van het centrum van Londen en was het op weg naar de zuidelijke oever van de rivier.

Twee weken na Manchester

De nieuwe terreurdaad komt er op minder dan twee weken na die in Manchester Arena, waarbij een zelfmoordterrorist zichzelf opblies na het concert van Ariana Grande. Daarbij vielen toen 22 doden en bijna honderd gewonden. De zangeres liet al weten dat haar gedachten uitgaan naar Londen. Zij zou normaal vanavond een benefietconcert geven voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Het is nog niet duidelijk of dat al dan niet wordt afgelast. 

Radio 1 Select