Zie de maan schijnt verkeerd door de bomen

25 november 2011

Niet altijd, maar toch vaak. Al te vaak. Dat staat deze maand in het internationale tijdschrift ‘Communicating Astronomy with the Public'.

Wat wil het geval? De Groningse professor sterrenkunde Peter Barthel heeft onderzoek gedaan naar illustraties van de maan op Sinterklaaspapier en in kinderboeken. Hij deed dat in de periode november 2010 - januari 2011, in Nederland en in Amerika.

Wat blijkt? In veel gevallen staat de halve maan of de maansikkel verkeerd afgebeeld. Zoals op het plaatje.

In plaats van de avondmaan wordt vaak de ochtendmaan getekend. "Dat is fout", vindt de professor. "We zingen 'het heerlijk avondje is gekomen', en toch niet 'het heerlijk ochtendje is gekomen'? kijk gewoon eens zelf naar buiten hoe die avondmaan er uitziet!

De Amerikaanse illustratoren zijn trouwens niet veel beter op de hoogte wat betreft de maangestalten. Op menig boek of kerstkaart vliegt Santa Claus een verkeerde maan voorbij.

"Als dit onderzoek-met-een-knipoog tot resultaat heeft dat meer mensen snappen dat volle maan opkomt als de zon ondergaat en dat een maansikkel ontstaat doordat de zon van opzij - dat wil zeggen van rechts in de avond en van links in de ochtend - op de maan schijnt, dan zijn de twee weken die dit onderzoek me hebben gekost absoluut de moeite waard geweest", zei de professor Barthel nog. Geef 'm eens ongelijk.

Maar tussen ons, had u al van een ochtendmaan gehoord? Een avondzon, ja. Maar een avondmaan?