Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ziekenfondsen willen medicatie alzheimer niet langer terugbetalen: "Beter investeren in begeleiding en onderzoek"

ma 14 okt. - 5:34

Mensen die vanaf 1 juli nog de diagnose alzheimer krijgen, zullen niet meer kunnen rekenen op terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen. Dat stelt het Verzekeringscomité voor, een commissie binnen de ziekteverzekering (RIZIV) met vertegenwoordigers van artsen en ziekenfondsen. "De medicatie heeft niet het gewenste effect", zegt voorzitter Luc Van Gorp van de CM.
© Pixabay

De geneesmiddelen hebben niet het gewenste effect, zegt het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFI). Soms leiden ze zelfs tot misselijkheid, diarree of incontinentie. Frankrijk stopte in augustus 2018 met de terugbetaling van de medicijnen, wat toen ook in België de bal aan het rollen bracht.

In ons land lijden momenteel ruim 165.000 mensen aan dementie. Daarvan is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm. 17 procent van de patiënten met alzheimer krijgt een geneesmiddel voorgeschreven.

Niet effectief

Die geneesmiddelen bestrijden enkel de symptomen van de ziekte van Alzheimer, want een behandeling tegen de ziekte bestaat nog altijd niet. Het gaat hier specifiek om de geneesmiddelen donepezil, rivastigmine en galantamine (alledrie zogenoemde cholinesteraseremmers), en memantine.

De eerste groep geneesmiddelen wordt gebruikt voor de behandeling van milde of matige dementie, memantine in een verder stadium. Ze hebben enkel in grotere schaal een effect op het geheugen, maar er is consensus dat de werking minimaal is. Bovendien kost de terugbetaling ervan de ziekteverzekering jaarlijks bijna vijf miljoen euro.

Begeleiding

Omdat de geneesmiddelen onvoldoende effect hebben, willen de ziektefondsen de terugbetaling herzien. De christelijke mutualiteit startte al een procedure om dat te bekijken. "We pleiten vanuit de CM om de middelen te herinvesteren in goede zorg en begeleiding voor patiënten met alzheimer", zegt voorzitter Luc Van Gorp van de CM. "Dat gaat dan zowel om professionele begeleiding als om mantelzorgers of zorg door familie, want daar zijn nu al te weinig handen aan het bed."

Het geld kan ook gaan naar "fundamenteel wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer te begrijpen", zegt Van Gorp. "Dat vraagt structurele financiering door de overheid", klinkt het, want "de industrie haakt af als het hen niet uitkomt".

Uitdoofscenario

De ziektefondsen pleiten ervoor om de terugbetaling enkel te schrappen voor mensen die vanaf 1 juli een nieuwe diagnose krijgen, een "uitdoofscenario". Patiënten van wie de behandeling loopt, zouden de geneesmiddelen dus nog terugbetaald krijgen. De definitieve beslissing om de terugbetaling te stoppen valt volgende week, wanneer de Algemene Raad van het RIZIV over het voorstel stemt.

Beluister het gesprek met Luc Van Gorp in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet