"In een ziekenhuis krijg je eten waarvan je helemaal niet herstelt. Onaanvaardbaar!"

6 maart 2016
Dit is de foto die internationaal vermaard foodfotograaf Tony Le Duc nam toen hij in het ziekenhuis lag na zijn hartaanval. "Onaanvaardbaar", zei hij in Touché. "Je bent toch in een ziekenhuis om te herstellen, en dan krijg je eten waarvan je helemaal niet herstelt."

Exact een jaar geleden, op 6 maart 2015, kreeg foodfotograaf Tony Le Duc een hartinfarct. Hij moest daardoor een tiental dagen in het ziekenhuis verblijven. In Touché uitte Le Duc felle kritiek op het eten dat hij daar voorgeschoteld kreeg.

"Ik kreeg altijd een grote hoop patatten, platgekookte groeten en een stuk afgekookte vis met een saus eroverheen die gebonden was met het kooksel waar de vis in gelegen had. Elke dag opnieuw. En ik kreeg wit brood. Kan je dat nu geloven?"

"Je bent toch in een ziekenhuis om te herstellen", zei hij. "En dan krijg je eten waarvan je helemaal niet herstelt. Onaanvaardbaar!"

 

Slecht eten om langer in het ziekenhuis te blijven?

Van een bevriend dokter hoorde Le Duc zelfs dat je met opzet minder voedend eten krijgt in sommige ziekenhuizen. "Dan blijf je langer, en dat brengt op. Ik hoop niet dat dat in de Belgische ziekenhuizen zo is, want dat is toch echt schrijnend."

 

Het kan ook anders

Er kwam meteen veel reactie op Le Ducs ervaringen met het ziekenhuiseten. Maar er is hoop. Een luisteraar vertelde op Twitter over de Britse tv-kok James Martin. Het maakte er zijn missie van om het ziekenhuiseten in het Verenigd Koninkrijk te verbeteren.