Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Ziekenhuizen gaan nieuwe snelle Belgische coronatest volgende week in gebruik nemen

wo 25 mrt. - 10:36

Belgische onderzoekers hebben een nieuwe, snelle test ontwikkeld voor het coronavirus, waarvoor geen apparatuur nodig is (enkel de testkit) en die na een kwartier al resultaat geeft.
Proefbuisjes met het coronavirus in een labo (archieffoto) (© AFP)

Naast de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria, die er slechts in een beperkte hoeveelheid zijn en die enige tijd kosten, zijn er ook antigene tests, die reageren op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken.

Daarvan is er nu een nieuwe, zo heeft de Franstalige omroep RTBF gemeld, die al na een kwartier resultaat geeft. De detectie gebeurt via de afscheiding in de neus-keelholte van de patiënt en er is geen ingewikkelde apparatuur voor nodig. Het secreet wordt ingebracht in een proefbuis samen met een vloeistof, die beide in de testset zitten, en na een kwartier verschijnt er op een strip ofwel enkel een controlestreepje bij een negatieve test, ofwel twee streepjes bij een positieve.

De test is ontwikkeld door het bedrijf Coris BioConcept uit Gembloux, in de provincie Namen, samen met het Universitair Laboratorium Brussel (Laboratoire Hospitalier Universitaire de Bruxelles-Université Libre de Bruxelles, LHUB-ULB), en andere partners, waaronder het Laboratorium van de Universiteit van Luik en het Nationaal Referentiecentrum Pathogenen.

Afgelopen weekend werd de test getest bij 250 patiënten op de spoeddienst van het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, het Erasmusziekenhuis in Anderlecht en het Universitair Ziekenhuis van Luik. Bij zeven op de tien patiënten met een zogenoemde verhoogde virale lading van COVID-19 - besmette patiënten dus - leverde de sneltest een positieve diagnose op.

Op basis van die resultaten geeft het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) Coris BioConcept toelating om de tests te verkopen en verdelen.

Belangrijk is dat de tests minder precies zijn dan de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria. Toch zouden ze het mogelijk maken om in eerste instantie tijd te winnen en sneller een behandeling te starten bij patiënten die positief testen. Bij patiënten met een negatief resultaat kan dan altijd nog een uitgebreidere laboratoriumtest uitgevoerd worden, maar dat zou in elk geval al de belasting op de laboratoria verminderen.

De ontwikkelaars van de COVID-19 Ag Respi-Strip, zoals de test officieel heet, hopen dat de FOD Volksgezondheid de tests op nationaal niveau zal uitrollen, om de kosten te drukken en de behandeling van patiënten te verbeteren.

De Brusselse ziekenhuizen van het Iris-netwerk en het Erasmusziekenhuis, het academische ziekenhuis van de ULB, hopen de sneltests volgende week al te gebruiken.

Van Ranst reageert positief

Viroloog Marc Van Ranst reageert positief op de sneltest voor corona. "Deze test zal zeker zijn nut bewijzen", zei hij.

"De nieuwe antigene test zal de diagnostiek in ziekenhuizen zeker versnellen, want in vijftien minuten is er resultaat. Als het resultaat positief is, is er zeker sprake van besmetting. Bij een negatief resultaat blijft er onzekerheid, omdat de gevoeligheid slechts 70 procent bedraagt. Om zekerheid te verkrijgen, zal in een aantal gevallen, zoals bij een ziekenhuisopname, bij een negatief resultaat dan ook nog steeds de labtest uitgevoerd worden", aldus Van Ranst.

Dokter Sigi Vandenwijngaert van het Universitair Laboratorium Brussel heeft de nieuwe test mee geëvalueerd en gevalideerd, en hij spreekt voorzichtig over een doorbraak. De test gaat veel sneller, zo zei hij in 'De Wereld Vandaag', maar toch niet helemaal zoals men had gehoopt. Voor positieve resultaten is de test betrouwbaar, zo zei hij, maar bij negatieve resultaten is toch nog een zogenoemd PCR-test nodig, een polymerase­kettingreactie-test (polymerase chain reaction). Ook hij zei dat de test wel de druk op de labo's kan verminderen voor het uitvoeren van de complexe PCR-testen.

Vandenwijngaert zei ook dat de productie van de test nu opgestart wordt en dat de vijf ziekenhuizen waarvoor het Universitair Laboratorium werkt, hopen dat ze de test in de loop van volgende week in gebruik kunnen nemen.

Beluister het gesprek met dokter Sigi Vandenwijngaert in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet