Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Ziektedagen opsparen? "Dat was misschien zo in de tijd van De Collega's"

do 26 jul. - 7:57

De christelijke vakbond gaat in september actie voeren tegen de hervormde ziekteregeling voor vastbenoemde ambtenaren. De vakbond spreekt van een aanval op het ambtenarenapparaat.
ACV

Vastbenoemde ambtenaren hebben elk jaar recht op 21 dagen ziektekrediet. Dat betekent dat ze op die dagen, bij ziekte, recht hebben op 100 procent van hun loon. Maar als ze een heel jaar gezond blijven, dan kunnen ze dat ziektekrediet opsparen. Wie na 20 jaar bijvoorbeeld 200 dagen ziektekrediet bijeengespaard heeft, behoudt gedurende 200 dagen afwezigheid zijn volledig loon.

Opsparen afgeschaft

Maar dat opsparen heeft de federale regering afgeschaft. Opgebouwde rechten blijven wel behouden. "Dat betekent dat wie meer dan een maand ziek is, terugvalt op zo'n 60 procent van zijn normale loon", zegt Marc Saenen van de christelijke vakbond in 'De Ochtend'. "Er wordt dus zwaar beknibbeld op zieke mensen."

Dat ziektedagen ook wel eens opgespaard worden om op het einde van de loopbaan vroeger te stoppen met werken, betwist Marc Saenen. "Dat was misschien 20 jaar geleden zo of in de tijd van "De Collega's", maar nu wordt er op ziekte heel streng gecontroleerd. Cijfers tonen ook aan dat vastbenoemde ambtenaren minder vaak ziek zijn dan hun contractuele collega's."

Gelijkschakeling met privésector?

Vanaf volgend jaar krijgen vastbenoemde ambtenaren enkel nog de eerste dertig dagen van afwezigheid hun volledige loon. Dat is de regeling die ook in de privésector geldt. "Maar de privésector heeft vaak bijkomende verzekeringen afgesloten. Heel wat bedrijven hebben op sectoraal vlak akkoorden afgesloten zodat voor hun werknemers het loon doorbetaald wordt", zegt Saenen. "Wie bijvoorbeeld in de banksector werkt, valt na één maand afwezigheid niet terug op een lager loon. Dat is dus geen argument."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister hieronder het volledige interview uit 'De Ochtend':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet