Zijn aandelen het enige alternatief voor het spaarboekje?

9 december 2015
Nooit eerder was de rente op spaarboekjes zo laag. KBC verlaagde afgelopen dinsdag de basisrente van 0.10 naar 0.05 procent. Tegelijk zie je meer en meer reclame die oproept om aandelen te kopen. Zijn aandelen het enige waardige alternatief?

Heb je een spaarboekje bij KBC? Dan krijg je daar sinds vorige week amper 0,05% rente op. Tel daar de getrouwheidspremie van 0,10% bij en je komt op amper 0,15%, net boven het wettelijke minimum van 0,11%. Ook andere banken houden zich klaar om de spaarrente te verlagen.

Wie geld op een spaarrekening heeft staan, ziet de waarde daarvan beetje bij beetje verminderen, want de inflatie in ons land bedraagt momenteel 1,52%.

Wil je een hoger rendement, dan heb je volgens experts maar één optie: aandelen kopen op de beurs. Dan moet je wel bereid zijn om (iets) meer risico te nemen.

Banken willen trouwens graag dat we aan het beleggen gaan. Ze plaatsen advertenties in de kranten en spelen spotjes op de radio om ons te overtuigen.

Ook organisaties die inzetten op duurzaam beleggen ruiken hun kans. Zij beloven niet meteen het allerhoogste rendement, maar spelen in op een toenemende vraag naar sociaal engagement van bedrijven en particulieren.

REAGEER

Kies jij voor aandelen als alternatief voor het spaarboekje? Vind je dat veilig? Of ben je bereid om risico's te nemen voor een hoger rendement?

Ben je te vinden voor duurzame beleggingen, waarbij de opbrengst misschien wat minder hoog is maar waarbij je wel zeker bent dat het geld goed besteed wordt?

 

Foto: verloop van de BEL20 © Google