Zijn de Walen separatisten aan het worden?

25 juni 2019
© RTBF
"Het wordt tijd dat sommige Franstalige politici en soms ook de media niet meer doen alsof bijna heel Vlaanderen uiterst rechts geworden is" schrijft Alain Gerlache in zijn nieuwe column.

Dat de verkiezingsuitslagen van 26 mei de politieke kloof tussen Vlaanderen en Wallonië nog verdiept hebben is duidelijk. Een maand later ziet het ernaar uit dat net zoals in 2010 België nog lang zal moeten wachten op een nieuwe federale regering.

Toch is de huidige situatie geen herhaling van de crisis die 541 dagen duurde. Toen kregen de politici de schuld van de impasse. In januari 2011 werd zelfs een Shame betoging in Brussel georganiseerd waar Vlamingen en Franstaligen samen aan deelnamen. Vandaag is de sfeer veranderd.

Toen de eerste resultaten van de verkiezingen bekend werden gemaakt raakte Franstalig België in shock. Door het feit dat er in Wallonië op papier werd gestemd kwamen de resultaten uit Vlaanderen veel vroeger dan de cijfers van de Waalse partijen. De score van het Vlaams Belang kreeg dus veel aandacht van de media en was lang het enige onderwerp van de debatten tussen de politici in de tv-studio’s.

Bovendien was het succes van het Vlaams Belang voor de meeste Franstaligen een complete verrassing. Voor de verkiezingen ging het in de Franstalige media vooral over de N-VA en haar mogelijke verlies. Over de andere Vlaamse partijen werd amper gesproken.

Sindsdien zitten de Franstaligen met een kater. Dat N-VA en Vlaams Belang nog steeds discussiëren met de zegen van de uittredende Kamervoorzitter versterkt het gevoel dat extreemrechts Vlaanderen in haar greep heeft. Daarom was de polemiek rond de positie van Schild & Vrienden-boegbeeld Dries Van Langenhove bij de eedaflegging van de nieuwe Kamerleden veel heviger in Wallonië dan in Vlaanderen en werd Patrick Dewael er beschouwd als een nationale held.

De vraag of het nog zin heeft om samen met Vlaanderen door te gaan is steeds minder taboe in het Zuiden van het Land. Het weekblad 'Le Vif' publiceert deze week een heel dossier over confederalisme en maakt er zijn cover van. De krant 'La Libre' had het onlangs over Walen die denken dat het nu te gevaarlijk is om nog naar Vlaanderen te gaan. Op sociale media wordt opgeroepen om vakanties aan de “Vlaamse Kust” te vermijden. Dit zijn extreme standpunten die van een minderheid komen maar dat ze openlijk aan bod komen is nieuw.

Op sociale media wordt opgeroepen om vakanties aan de “Vlaamse Kust” te vermijden. Dit zijn extreme standpunten die van een minderheid komen maar dat ze openlijk aan bod komen is nieuw.

Worden de Walen dan separatisten? Neen, nog niet. Maar het wordt tijd dat sommige Franstalige politici en soms ook de media niet meer doen alsof bijna heel Vlaanderen uiterst rechts geworden is. Het zou veel nuttiger zijn om de Franstalige bevolking objectief in te lichten over de kosten van het einde van België voor het Zuiden van het land.

Lees ook: