Zijn er grenzen aan 'offers voor de liefde'?

8 november 2019
pixabay
Kan je je teveel opofferen voor de liefde? Zoveel dat het ‘ongezond’ wordt? Vraag voor Sam Geuens, relatietherapeut en seksuoloog aan de PXL-hogeschool in Hasselt.

Als je verliefd bent, neem je wel eens beslissingen waar je later spijt van hebt. Zeker in de eerste zes maanden van je relatie zit je op een roze wolk. Sam Geuens komt veel mensen tegen die offers brengen voor de liefde in zijn praktijk. Iemand die zijn professionele ambities on hold zet voor de carrière van zijn partner. Of zijn kinderwens opbergt omdat de ander geen kinderen (meer) wil.

Dat is oké, vindt Geuens. Je gaat daar zo ver in als je zelf wil. Het kan geen kwaad je weg te cijferen voor je geliefde, zolang je zelf maar zinvolle dingen blijft doen. Al is het maar opgaan in een hobby. 

Toch zijn er grenzen. Een relatie kan uit balans raken als de offers altijd van één kant komen. Je partner gaat dat misschien als vanzelfsprekend ervaren. Je voelt je verraden als je merkt dat je partner zich nooit eens opoffert voor jou. Dan komen er spanningen en verwijten. Iemand die zich volledig wegcijfert, zelfs zijn hobbies aan de kant zet voor de ander, kan zijn leven als zinloos gaan ervaren.

Geuens geeft in zijn praktijk suggesties hoe je daar als koppel aan kan werken. Hoe je compromissen kunt sluiten waarbij beide partners zich goed voelen. Hij gaat ook op zoek naar nieuwe zinvolle bezigheden met de partij die zich nutteloos voelt. Evenwicht in de relatie, dat is het ideaal!

Lees ook: