Zijn grootouders genetisch geprogrammeerd om voor kleinkinderen te zorgen?

2 december 2015
Ben je ouder dan 50? Dan kan het zijn dat je de grootouderklok voelt tikken. Je verlangt naar kleinkinderen, je wil er mee naar de speeltuin en je wil ze verwennen. Dat verlangen zit blijkbaar in je genen.
We worden almaar ouder. Een Vlaamse jongen die in 2013 is geboren, heeft een levensverwachting van 79,1 jaar, bij een meisje is dat 83,7 jaar. 
 
Volgens minister van Welzijn Jo Vandeurzen plukken we de vruchten van betere medische verzorging en de betere screening van de bevolking voor gezondheidsrisico's. 
 
Maar dat mensen een hogere levensverwachting hebben dan verwante soorten, en lang na hun reproductieve leeftijd nog behoorlijk actief zijn, zou ook een gevolg zijn van natuurlijke selectie. En dat wil zeggen dat het grootouderschap een evolutionair voordeel oplevert.
 
Het geval wil dat wetenschappers van de universiteit van California, San Diego genen hebben gevonden die mensen beschermen tegen ouderdomskwalen als dementie en hartproblemen. Volgens de hoofdonderzoeker hebben die genen zich zo ontwikkeld opdat levenservaren grootouders van groot belang zijn voor de volgende generaties.
 
Jean-Jacques Cassiman - professor menselijke genetica én 70-plusser - verklaart dat het vooral over het 'omagen' gaat, en niet zozeer over opa's:
 
"We zijn geselecteerd in de evolutie om lang te kunnen overleven. En dat moet biologisch te verklaren zijn. Men beweert dat oma een rol speelt in het opvangen van de kinderen van haar kinderen, en die hebben daarom meer kans om te overleven. Maar veel bewijs is er nog niet."
 
 
Het zou dus effectief kunnen dat oma op die manier helpt om de mens te laten overleven!