Zijn jachttrofeeën onethisch? Animal Rights wil verbod, Hubertusvereniging nuanceert

27 augustus 2019
© David Clode (via Unsplash.com)
De invoer van jachttrofeeën - de hoofden, huiden, slagtanden, lichaamsdelen of lichamen van wilde dieren - moet volgens Animal Rights onmiddellijk verboden worden in België. De Hubertusvereniging nuanceert in 'De Wereld Vandaag', en voegt toe dat de jacht ook een positief effect kan hebben voor het dierenrijk.

Animal Rights stelt op basis van cijfers uit een internationale databank dat er de afgelopen zes jaar 345 keer een jachttrofee ingevoerd werd naar België. Vaak ging het om meer dan één dier per keer en werden er bijvoorbeeld acht berenhoofden of 80 kilogram olifantenslagtanden binnengebracht.

"Rijke Belgische jagers betalen grof geld om in het buitenland vaak bedreigde dieren af te schieten en ze thuis trots aan de muur te hangen. Dit is compleet onethisch. Wij willen onmiddellijk een volledig invoerverbod op jachttrofeeën en zijn een petitie gestart", stelt campagnecoördinator Rowena Vanroy. Voor een jachtreis naar Canada om ijsberen te schieten of een bezoek aan een Afrikaans land om op olifanten en leeuwen te jagen, varieert het prijskaartje tussen de 4000 tot 30 000 dollar. "Het gaat veelal om dieren die door het IUCN (International Union for Conservation of Nature) als kwetsbaar worden aangemerkt", stelt Animal Rights vast.

CITES-verdrag

Het CITES-verdrag, ondertekend door 183 landen, reguleert de verkoop, handel en het houden van meer dan 35 000 beschermde dieren en planten. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is opgericht om de handel in beschermde dieren en planten te reguleren. Maar het levert ook vergunningen voor de export van bijvoorbeeld jachttrofeeën. De inkomsten uit die verkoop moet dan terugvloeien naar het beschermen van bedreigde dieren. Volgens Animal Rights zijn de CITES-regels niet strikt genoeg : “De regels voor het importeren van trofeeën zijn minder strikt dan voor dieren in te voeren voor handel. Dus het is perfect mogelijk om trofeeën van leeuwen of olifanten of zelfs ijsberen in België in te voeren”, zegt Rowena Vanroy in 'De Wereld Vandaag'.

Animal Rights is daarom een petitie gestart voor een onmiddellijk verbod op de invoer van alle jachttrofeeën. Zowel de Nederlandse als Belgische overheid worden opgeroepen te ijveren voor het opnemen van een totaalverbod op de trofeejacht in het CITES-verdrag. Want eens aangekomen in België, is niet zeker of de jachttrofee ook effectief voor privégebruik bij de aanvrager van de vergunning blijft. In Nederland gelden sinds 2017 veel strengere regels.

Voor- en tegenstanders

Het trofeejagen is erg populair en er zijn talrijke websites die jachtreizen aanbieden. Op de website van Animal Rights staan zo enkele foto's van Belgische jagers met hun geschoten wild dat ze via een Zuid-Afrikaanse jachtreisorganisatie konden jagen. Of deze jagers ook een trofee van hun geschoten dieren lieten maken, is wel niet zeker.

“Rond trophyhunting is een debat van voor- en tegenstanders. Niet elke jager is er voorstander van”, zegt Maarten Goethals, woordvoerder van Hubertus vereniging Vlaanderen, dat de belangen van de jacht in Vlaanderen verdedigt. Hij voegt er ook aan toe dat die jacht een positief resultaat kan hebben voor het dierenrijk: “De dieren die worden geschoten worden niet lukraak gekozen. Het zijn vaak dieren die ouder zijn en gekweekt worden voor jacht. Daar zit ook een bepaalde logica achter. En omdat het vaak duur is om het te doen, die inkomsten die de estates genereren, daar worden ook positieve dingen mee gedaan.” 

Beluister het volledige gesprek met Animal Rights en de Hubertusvereniging over jachttrofeeën in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select