Te hoge verkeersboetes? "We mogen ons al gelukkig prijzen"

4 september 2018
VRT
Zijn onze verkeersboetes te streng? We mogen ons al gelukkig prijzen, vindt verkeerspsycholoog Ludo Kluppels.

Luisteraar Steven werd met een glaasje teveel op aan de kant gezet in Nederland. Hij kreeg een rijverbod van vijf jaar en vindt die straf veel effectiever dan de geldboetes die in België meestal worden uitgedeeld.

Rijverbod of met punten?

“Een rijverbod is een krachtiger middel dan een verkeersboete om mensen hun gedrag te doen keren.” Dat zegt verkeerspsycholoog Ludo Kluppels in ‘Bij Debecker’. Toch is er ook een neveneffect: veel mensen lappen een rijverbod aan hun laars en gaan de baan op zonder geldig rijbewijs.

Een rijbewijs met punten is ook geen waterdichte oplossing, want uit onderzoek bij landen die dat systeem gebruiken, blijkt dat het aantal ongevallen slechts de eerste twee jaar na invoering van zo’n systeem daalt. Na twee jaar stijgt het aantal ongevallen zich opnieuw zoals voorheen.

Het boetesysteem mag nog zo magnifiek mag zijn, het zal weinig effect hebben als er onvoldoende controles zijn.
Ludo Kluppels

Meer controles

Kluppels pleitte bij Karolien voor meer controles, want wanneer mensen het gevoel hebben dat de pakkans groter is, zie je een serieuze daling bij het aantal mensen dat onder invloed rijdt.

Hij voegt daaraan toe dat het boetesysteem nog zo magnifiek mag zijn, het zal weinig effect hebben als er onvoldoende controles zijn. Ook cursussen als alternatieve straf hebben een positief effect op het aantal recidivisten.

Herbeluister het gesprek met Ludo Kluppels: