Zijn streamingdiensten in gevaar door ontbreken grote artiesten?

12 mei 2016
Streamingplatformen zoals Spotify, Deezer en YouTube lieten vorig jaar een groei van maar liefst 45,2 procent optekenen. In Vlaanderen gebruikt 45% YouTube om naar muziek te luisteren, 25% kiest voor Spotify en 4% van de mensen gebruikt Apple Music.
Streamingplatformen zoals Spotify, Deezer en YouTube lieten vorig jaar een groei van maar liefst 45,2 procent optekenen. In Vlaanderen gebruikt 45% YouTube om naar muziek te luisteren, 25% kiest voor Spotify en 4% van de mensen gebruikt Apple Music. Dat blijkt uit de cijfers van de Digimeter 2015.
 
Aan de groei zou wel eens een abrupt einde kunnen komen, want steeds meer populaire artiesten kiezen ervoor om hun muziek niet aan te bieden via streamingdiensten. Fan van Taylor Swift of Adele? Pech, hun (recente) muziek kan je niet streamen. En ook de muziek van Neil Young, Prince en Bob Seger zal je niet (allemaal) op Spotify en andere diensten vinden.
 
Andere artiesten kiezen er dan weer voor om hun muziek exclusief op één platform te zetten. Wie dus naar én Beyoncé (Tidal), én Gregory Porter (Apple Music) én Rammstein (Spotify) wil luisteren, moet dus al drie abonnementen nemen.
 
Analisten zeggen dat die exclusiviteitscontracten samen met het ontbreken van enkele artiesten een grote bedreiging zijn voor het gebruik van streamingdiensten. Technologiewebsite The Verge schreef vorige maand een artikel met de veelzeggende titel: ‘How music streaming service exclusives make pirating tempting again’.

Foto: Adele biedt haar succesalbum '25' niet aan op streamingdiensten © Getty Images