Zijn vrouwen echt betere multitaskers dan mannen?

30 januari 2017
Zwitserse wetenschappers hebben bewijs gevonden dat wanneer er verschillende activiteiten moeten worden uitgevoerd, vrouwen betere prestaties leveren dan mannen. Gynaecoloog Hendrik Cammu legt uit ...

Zwitserse wetenschappers lieten 83 gezonde mannen en vrouwen tussen 18 en 80 jaar op een loopband lopen om hun lichaamsbewegingen te bestuderen. Daarbij keken ze naar het zwaaien van de armen: de linkerarm gaat via de rechterhelft van de hersenen, de rechterarm via de linkse hersenhelft.

Daarna werden de proefpersonen tijdens het lopen aan de gekende Stroop-test onderworpen. Bij die test worden de woorden groen en rood in een andere kleur getoond. De proefpersonen moesten dan de juiste kleur benoemen.

Wie het woord 'rood' zag, mocht niet rood zeggen, maar blauw, omdat dat woord blauw gekleurd was.

"Een erg lastige taak", legt Cammu uit, "want die taaltest speelt zich voornamelijk af in de linkerhersenhelft en dat is ook de helft die de rechterkant van het lichaam aanstuurt"

Wat bleek nu?

Het zwaaien van de rechterarm nam af, omdat er een taak was bijgekomen in dezelfde hersenhelft. Bij zowel mannen als vrouwen, ouder dan vijftig jaar.

Jongere vrouwen (< 50 jaar) die dezelfde test deden, daar zag men geen verschil. Nochtans, ook zij belastten hun linkerhersenhelft ? Zij konden wel beide taken correct uitvoeren. 

Wat is het verschil tussen vrouwen van boven en onder de vijftig jaar?

Hendrik Cammu: "De aanmaak van vrouwelijke hormoon. Men denkt dat vrouwen die jonger zijn dan 50 jaar, en die nog oestrogeen maken door hun eierstokken, wel kunnen multitasken. Terwijl oudere vrouwen, die geen oestrogeen meer produceren, zich meer als mannen gaan gedragen.

Het vrouwelijk hormoon zóu dus het brein in staat stellen om te multitasken.

Vrouwen die jonger zijn dan 50 jaar en die oestrogeen produceren, kunnen wel multitasken

Kritiek

Critici van de studie wijzen erop dat vrouwen algemeen beter zijn in taal, waardoor de taaltest minder belastend is voor de vrouwen.

Daarnaast speelt evolutie ook een rol: vroeger moesten mannen enkel kunnen jagen. En jagen betekent, heel gefocust zijn. Vrouwen moesten zaken kunnen combineren: én eten verzamelen én hun kroost beschermen.

Mannen hadden dus geen baat om te kunnen multitasken. De mens werd ook niet oud, waardoor er ook geen srpake was van verschil in aanwezigheid van oestrogeen.