Zijn we alleen in het heelal? '#weetikveel on tour' op de Space Expo in Antwerpen

18 mei 2022
© VRT
Leven we binnenkort op Mars, bestaan aliens echt en weten we binnenkort hoe de kosmos ontstaan is? Kobe Ilsen zocht het uit tijdens '#weetikveel on tour' op de Space Expo in Antwerpen. Nancy Vermeulen, Katrien Kolenbergs en Stijn Meuris waren te gast.

We staan aan de vooravond van een ruimterevolutie want binnenkort staan we terug op de maan. Ook Mars wordt verder verkend en de commerciële ruimtevaart is geen verre droom meer. We moeten vandaag investeren in ruimtevaart als we onze toekomst op aarde willen veilig stellen. Dat zegt Nancy Vermeulen. Zij was commandant van een Mars-simulatie in Utah en nam deel aan de ESA-astronautenselecties.

De kans dat we alleen zijn in dit universum is bijzonder klein. Er zijn zo’n gigantische aantallen sterren en planeten, dat het bijna uitgesloten lijkt dat er geen andere levensvormen bestaan buiten onze eigen planeet. Sterrenkundige Katrien Kolenberg onderzoekt geluiden van sterren om deze beter te begrijpen. Deze kennis is belangrijk wanneer je op zoek bent naar buitenaards leven.

Op 2 mei zat Kobe Ilsen met hen samen op de Space Expo in Antwerpen. Ook Stijn Meuris was erbij. Hij gaf een introductie tot de sterrenkunde en Jasper Steverlinck zorgde voor de muziek.

Luister naar de podcast van #weetikveel over ruimtevaart in de app van VRT NU

Bekijk de aftermovie