Zijn we in België te mild voor verkeerscriminelen?

29 november 2016
Drie jaar cel en een rijverbod van 17,5 jaar. Dat is de straf die het Openbaar Ministerie eist voor de man die Merel De Prins doodreed en daarna vluchtmisdrijf pleegde. Dat is een milder dan wat de maximumstraf zou kunnen zijn. “De banalisering van ongevallen blijft hier bestaan”, zegt Koen Van Wonterghem van Ouders van Verongelukte Kinderen.

De ouders van Merel reageerden verslagen op de milde strafvordering. “Wie verdient dan wel de maximumstraf? Dit proces biedt geen millimeter troost. Het gerecht staat niet achter ons”, zeggen ze in Het Laatste Nieuws.

Justitieminister Koen Geens werkt ondertussen aan een wetsontwerp dat ervoor moet zorgen dat politierechters een gevangenisstraf kunnen opleggen aan chauffeurs zonder rijbewijs. Nu kunnen rechters alleen een geldboete en een rijverbod opleggen.

Debat

  • Zijn we in België te mild voor verkeerscriminelen? Moet er werk gemaakt worden van strengere effectieve straffen voor verkeerscriminelen?
  • Of volstaat de huidige wetgeving?
  • Heb jij ook het gevoel dat verkeersongevallen hier gebanaliseerd worden?

Wil je anoniem iets kwijt of mogen wij je bellen tijdens onze uitzending? Mail je reactie (met je telefoonnummer) naar hautekiet@radio1.be.