Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Zijn we overdreven gefixeerd op dt-fouten?

do 5 jun. - 10:56

We zijn overdreven gefixeerd op dt-fouten. Nee, dat is niet de mening van Jan Hautekiet. Wel de mening van een lector Nederlands in het hoger onderwijs die ons een mail stuurde. Schrijf je een dt-fout, dan word je meteen afgemaakt. Ook al heb je misschien een heel goede tekst geschreven.
Zijn we overdreven gefixeerd op dt-fouten?

"Dt-fouten worden in teksten onevenredig zwaar aangerekend” mailt hij ons. Waarom zijn we zoveel milder voor, bijvoorbeeld, het fout geplaatste trema in ‘creëert’, ‘feeëriek’ of ‘categorieën?

En hij vervolgt:

"Taalvaardigheid gaat niet over woordjes juist schrijven. Veel moeilijker is het om mensen een vlotte, logisch opgebouwde tekst te leren schrijven en hen daarop correct te beoordelen".

"Voor de duidelijkheid: ook ik ben streng voor dt-fouten. Als taallector is het mijn taak om studenten voor te bereiden op de dt-fixatie en de gevolgen die dt-fouten kunnen hebben, zoals het missen van een job. Ik ben het er trouwens mee eens dat dt-fouten vaak getuigen van slordigheid en dat woorden correct gespeld moeten worden. Maar ik wil ze geen overdreven stem geven in mijn evaluatie van iemands taalvaardigheid, laat staan andere competenties".

Deel jij de mening van deze lector Nederlands? Zijn we overdreven gefixeerd op dt-fouten? Moet een dt-fout kunnen? Of moeten we de regels van onze taal streng bewaken? En waarom ligt dit thema zo gevoelig?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet