"Zijn wij zo bang geworden van elkaar dat we geen 'hallo' meer durven zeggen?"

27 september 2018
"Ik sta bij de bakker en iedereen staat er te staren naar zijn of haar smartphone. Waarom wensen wij elkaar geen 'goeiedag' meer? Zijn we zo bang geworden van elkaar?"

Luisteraar Bart Meeus vindt het zo jammer dat er in zijn gemeente Beernem bijna niemand spontaan 'hallo' zegt. "Er wordt niet meer gepraat over koetjes en kalfjes, er is zo vaak een ongemakkelijke stilte en ik snap niet waarom. Ik wil zo graag praten over het weer en over de werken in ons dorp."

Storend

De Nederlandse comedian Bas Birker woont sinds een aantal jaar in het Antwerpse Merksem en hij merkt een enorm verschil tussen de Vlamingen en Nederlanders: "Als ik hier een winkel binnenstap, dan lijkt het personeel mij eerder storend te vinden, alsof ik ongelegen kom als klant. Ze kijken mij nors aan of ze kijken me zelfs helemaal niet aan, tot ik weer buiten stap. Wat een verademing als ik dan in Nederland rondloop. Iedereen is daar vriendelijk en behulpzaam in de winkels en mensen zeggen dag tegen elkaar op straat."

Van luisteraars die in Wallonië wonen of werken, horen we hetzelfde: zoveel vriendelijkheid bij onze Waalse vrienden! 

Doe het gewoon!

Maar er is ook hoop, want Bas heeft een oplossing gevonden: "Doe het gewoon! Wees de eerste om hallo te zeggen en je zal zien dat je, na een verbaasde blik, vaak een goeiedag terugkrijgt." 

Bekijk hier het gesprek met Bart en Bas: