Zijn wijkagenten de oplossing voor de problemen in Brussel?

20 april 2016
De politie in onze hoofdstad heeft een heel afstandelijke relatie met haar bevolking. Dat zou een belangrijke oorzaak zijn van de problemen in de stad. Johan Verminnen stelt daarom voor om terug meer en betere wijkagenten in te zetten. Een beetje zoals vroeger, vertelde hij bij De Bende van Annemie

"De wijkagenten moeten de mensen terug soigneren en het contact heropbouwen. Ze moeten tot de allochtone bevolking behoren, zodat ze Arabisch kunnen spreken met Arabische ouders van jongeren. Ze moeten ook deftig gevormd worden," zegt Johan.

Meneer Mineur, il faut faire ça!

De inspiratie voor zijn uitspraken haalt hij uit zijn persoonlijke verleden. Lang geleden woonde hij namelijk zelf in hartje Brussel. In de Antoine Dansaertstraat. Daar kwam toen de wijkagent nog bijna wekelijks langs. Die kende dan al het nieuws van de wijk. Hij was met andere woorden op de hoogte van al wat er in de wijk leefde. Dat is tegenwoordig wel anders, vindt Johan.

Nu kent de wijkagent niemand meer in zijn wijk, dat is een probleem.

"Hij zorgde er in die tijd zelfs voor dat ik mijn boetezegels, want dat ging toen zo, alleen nog aan hem moest betalen. Dan moest ik ze niet gaan halen. Hij had die dan al gekocht en even voorgeschoten."

Foto © VRT

Beluister het volledige audiofragment hieronder.