Zijn ze klaar in het CERN?

23 februari 2019
2012 was het jaar van het Higgs-deeltje. In 1964 was dat elementaire deeltje voorspeld door Robert Brout en François Englert. Pas een kleine halve eeuw later werd het voor het eerst werkelijk waargenomen: in de deeltjesversneller van het CERN, dat gigantische kwantumlaboratorium in Genève.

Peter Higgs en François Englert kregen in 2013 de Nobelprijs, en toen werd het stil. Hebt u nog iets gehoord van het CERN? Wij ook niet, en dat is toch al zeven jaar geleden. Zouden ze klaar zijn met het onderzoek naar de bouwstenen van het universum? 

Nu trappen we iemand op het hart. Mijn excuses aan Freya Blekman. Ze is hoogleraar elementairedeeltjesfysica aan de VUB en ze staat aan het hoofd van drieduizend onderzoekers die experimenten uitvoeren met de CERN-deeltjesversneller. Nog altijd, elke dag opnieuw, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Want nee, ze zijn niet klaar met die bouwstenen van het universum. En professor Blekman komt met grote graagte uitleggen in Interne Keuken waar ze in het CERN mee bezig zijn.

Niet dat we de finesses ervan zullen begrijpen. Het gaat over supersymmetrie en topquarkfysica en zo, we leggen ons er bij voorbaat bij neer dat het ons petje te boven zal gaan. Maar we gaan wel luisteren. Want het fascineert ons mateloos. Zoals de liefde ons fascineert, en die begrijpen we ook niet.

Radio 1 Select