Zinloos geweld?

27 mei 2017
Zinloos geweld is een slachtofferwoord. Wie geweld pleegt, doet dat nooit zonder goede reden. Voor het slachtoffer is het een stuitende gedachte, maar als je het standpunt van de dader inneemt, blijkt dat zinloos geweld haast altijd zinvol is.

Ik heb de kranten van de voorbije weken er even op nageslagen. De term "zinloos geweld" valt vaak. Ik vond hem terug in artikels over verkeersagressie, over geweld tegen homo's, in een aankondiging van een documentaire over de bende van Patrick Haemers en in een artikel over een dodenherdenking van Wereldoorlog II. En jazeker, ook de aanslag in Manchester op het concert van Ariane Grande werd zinloos geweld genoemd.

Er is een boek verschenen dat heet "Filosofie van geweld". Het opent met een stuk van Maarten Boudry. Zijn stelling: zinloos geweld komt haast alleen voor in films. Het bestaat niet. En als het wel bestaat, hoef je er niet bang voor te zijn want het is uiterst zeldzaam. Wat echt gevaarlijk is, is zinvol geweld.

Verkeersagressie is niet zinloos. Iemand is zeer kwaad, en meent daar goede redenen voor te hebben. Zinvol dus. Geweld tegen homo's is niet zinloos. Iemand meent dat homo's minderwaardig zijn en tegennatuurlijk handelen. Hen moet een lesje worden geleerd. Zinvol dus. Patrick Haemers wou geld. Het geweld dat hij gebruikte was dus alles behalve zinloos. De strijdende partijen in de Tweede Wereldoorlog waren overtuigd van hun grote gelijk. Zinvol geweld dus. En Manchester? Wees er maar zeker van dat de zelfmoordterrorist overtuigd was van de zin van zijn daad.

Zaterdag zit Maarten Boudry aan de keukentafel. Hij zal uitleggen waarom we geweld zo vaak en zo gretig zinloos noemen.