Zinzen & Van Cauwelaert analyseren de campagne

14 mei 2019
Onder meer door de problematiek aan het station van Brussel-Noord lijkt het migratiedossier opnieuw een prominentere plaats te krijgen in deze campagne. Volgens "De Tijd"-journalist Rik Van Cauwelaert is er in het geval van Brussel-Noord geen sprake van racisme. "De mensen zijn eigenlijk gewoon beschaamd over de manier waarop wij er mààr in slagen om dit probleem aan te pakken."

Gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen gaat nog een stapje verder. Hij verwijt politici een gebrek aan mededogen. Dat zeggen ze in "Zinzen & Van Cauwelaert bij Ivan" op Canvas.

Je ziet mensen, vluchtelingen of asielzoekers langs de autostrade gewoon marcheren. Mensen zién dat gewoon en ze vragen zich af hoe het komt dat wij dat niet opgelost krijgen", aldus Van Cauwelaert. Hij wijst er ook op dat ons land, in vergelijking met landen als Libanon en Jordanië, geen asielprobleem heeft. "Daar is 14 procent van de bevolking asielzoeker. Bij ons gaat het om kleine cijfers."

De situatie in het treinstation van Brussel-Noord is volgens Van Cauwelaert tekenend voor de onmacht van het asielbeleid in ons land. "Wat zich daar afspeelt, in het Noordstation, is vreselijk. Het gaat ocharme over 200 mensen die daar de nacht moeten doorbrengen in de meest vreselijke omstandigheden. En het beleid slaagt er maar niet in om dat op te lossen", zegt Van Cauwelaert.

"Dagelijks passeren daar duizenden mensen op weg naar hun werk en die zién wat zich daar elke dag afspeelt. Zo zie je de onmacht van het beleid. Ook het Europese beleid trekt overigens nergens op", klinkt het kritisch.

Gewezen VRT NWS-journalist Walter Zinzen keek met grote ogen naar het migratiedebat eerder op de avond, met Maggie De Block (Open VLD), Theo Francken (N-VA), Ivo Belet (CD&V) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang). "Dat was een slecht debat", vond Zinzen, die de deelnemers verwijt niet naar elkaars standpunten te luisteren en dat vervolgens te weerleggen als ze het daar niet mee eens zijn."

Wat hem vooral verbaast is de houding van drie van de vier deelnemers tegenover de asielzoekers. "Ze gaan ervanuit dat mensen die zich hier aanmelden, dat eigenlijk voor hun plezier doen. Alsof in de Afrikaanse "brousse" de mensen daar zeggen dat ze het leven beu zijn en ze vervolgens elkaar overtuigen om naar Brussel-Noord te gaan omdat het daar zo goed georganiseerd is." Hij is verbaasd over het gebrek aan mededogen. "Dat gebrek is er bij Gerolf Annemans, bij Theo Francken en ja, ook gedeeltelijk bij Maggie De Block. Alsof het gaat over objecten."

Afgelopen weekend waren zes partijvoorzitters aanwezig op De Grote Karrewiet Verkiezingsshow." Walter Zinzen looft het initiatief van Ketnet om kinderen vertrouwd te maken met politiek. Maar wat hij daar gezien heeft, kan niet meteen op enthousiasme rekenen.

"Dat is zes maal Theresa May. Zes houten Klaasen die niet kunnen dansen en zich toch populair willen maken door dat toch proberen te doen. Ze hebben zich belachelijk gemaakt, al was het natuurlijk ook een kinderuitzending."

Rik Van Cauwelaert bekent dat hij de uitzending twee keer heeft bekeken. Hij merkt op dat Peter Mertens (PVDA) het zich voor een keer niet zal beklagen dat hij niet gevraagd is voor het debat. "Mijn hoogtepunt was het moment dat ze allemaal slijm maakten...het stond voor de hele campagne."

Rik Van Cauwelaert is er zeker van dat we de beelden van de dansende politici nog heel vaak zullen terugzien in de campagne.

Groen ligt behoorlijk onder vuur om de zogenaamde "belastingtsunami" die de partij volgens tegenstanders zou veroorzaken. Een artikel in Het Laatste Nieuws heeft het over boeken en wijncollecties die getaxeerd zouden worden om het vermogen van mensen te bepalen.

"De krant citeert ook bronnen uit de partij, het is dus niet zo dat het uit de duim is gezogen of dat het fake-news is. Volgens mij heeft Groen een probleem met het formuleren van hun boodschap", zegt Van Cauwelaert. En hij verwijst naar een aflevering van "De Afspraak op vrijdag" waarin - volgens Van Cauwelaert - Calvo wordt afgemaakt door Bart Brinckman van De Standaard met een vraag over de salariswagens. "Calvo moest daar toegeven dat dit ongeveer 500 euro per maand zal kosten. Dat is volgens mij een nekslag geweest voor hun boodschap."

Meer op vrtnws.be