Zit er een fraudeur in elk van ons?

17 januari 2019
Al dagenlang in het nieuws: de visafraude van het Mechelse gemeenteraadslid Kucam, hij zou tot 10.000 euro gevraagd hebben voor humanitaire visa. Een 91-jarige vrouw werd gisteren in beroep opnieuw veroordeeld voor witwassen en fiscale fraude. Gedoe aan de top van techgigant Huawei omwille van fraude. Voetbalfraude. Gesjoemel met roetfilters. Sociale fraude bij bouwfirma's. Geruchten over hockeyboys die op hun eigen wedstrijden zouden gegokt hebben?

Sjoemelen, of minstens “de kantjes er af lopen”, of eufemistisch “fiscaal creatief”: dat zijn we allemaal wel eens? Vox pop van Herwig Verhovert.

Schuilt er effectief een fraudeur - groter of kleiner - in elk van ons? Waarom doen we dat, sjoemelen, of ronduit frauderen? En zijn we per definitie “slechte mensen” als we dat doen? Heel wat vragen voor ethicus Freddy Mortier (UGent).

In de muziekwereld konden heel wat managers het niet laten om met heel wat geld van muzikanten aan de haal te gaan. Onder anderen Elvis, Leonard Cohen, The Beach Boys en vele anderen werden daar het slachtoffer van. (Vincent Byloo)

In het hoofd van een fraudeur die liever anoniem wenst te blijven duiken we in een reportage van Max Vryens. Hoe kwam het zo ver?

Zijn Belgen - zoals vaak gezegd wordt - de koplopers als het op belastingfraude aankomt? Een gesprek met fiscaal expert Michel Maus.

Een historische oplichter in de twee betekenissen van het woord was “Victor Lustig”. De man die zich onder andere voordeed als vice-kabinetschef van het ministerie van Post en Telegraaf en op die manier de Eiffeltoren wist te verkopen! (Ward Bogaert)

Lees ook: