Zit jij vast aan een wurgcontract van een fitnesscentrum?

17 april 2018
Een West-Vlaamse arts heeft een patiënt met financiële problemen een medisch attest gegeven om een duur fitnesscontract te kunnen opzeggen. “Dat is perfect te verdedigen, want een arts heeft ook een sociale rol”, zegt de Orde der Artsen. “Onaanvaardbaar”, reageert de beroepsvereniging van fitnesscentra.

“Voorgoed ongeschikt om nog sportactiviteiten te verrichten”, staat er op het doktersattest dat de vrouw kreeg. En hoewel de vrouw weldegelijk medische klachten heeft, is het toch vooral omwille van haar medische problemen dat de dokter het attest schreef.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters heeft twee jaar geleden een nieuwe gedragscode met de fitnesscentra opgesteld. Daarin staat dat een fitnesscontract kan geschrapt worden als er een medisch attest is. Tot groot ongenoegen van de fitnesscentra maken steeds meer mensen gebruik van die mogelijkheid.

Simon November van Test-Aankoop zegt vandaag in De Standaard dat fitnesscontracten nog altijd te weinig flexibel zijn, en dat wurgcontracten een probleem krijgen.

Herbeluister het gesprek met Lieven Wostyn (voorzitter West-Vlaamse Orde der Artsen), Eric Vandenabeele (directeur van beroepsvereniging Fitness.be) en minister van Consumentenzaken Kris Peeters: