Zitten er teken in jouw tuin? Ontdek het en doe mee aan 'Teek a Break'!

18 maart 2021
© Martin Knize (Unsplash)
Vanaf dit weekend kan je deelnemen aan 'Teek a Break'. Een onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen. Misschien kan jij het onderzoek helpen. Wat moet je doen? Teken vangen! Doctoraatsstudente Käthe Robert vertelt er meer over in 'Nieuwe Feiten'.

45% van de tekenbeten worden opgelopen in de tuin. Doctoraatsstudente Käthe Robert wil daarom het aantal teken uit jouw tuin in kaart brengen. De insteek van het project: In welke Vlaamse tuinen komen teken voor en waarom net daar? "je kan zelf in je tuin op zoek gaan naar teken en je helpt ons onderzoek daar mee vooruit." Maar let op, een park of bos komt niet in aanmerking. Het moet in je tuin gebeuren. Waarom? 

"Uit data van gerapporteerde tekenbeten blijkt dat bijna de helft van die tekenbeten werd opgelopen in de tuin" vertelt ze. Gebieden met een lage begroeing zijn ideaal voor teken. In heel wat tuinen is die voorwaarde voldaan."

Wie het onderzoek wil steunen, kan dus meedoen.

Hoe ga je te werk?

  1. Knutsel een tekenvlag
  2. Sleep de tekenvlag in je tuin
  3. Verzamel de teken van de vlag
  4. Voer gegevens over je tuin en teken in op Mijn Tuinlab​
  5. Bewaar de teken in de diepvriezer
  6. Stuur de teken op voor analyse

In het labo worden de teken onderzocht. Wetenschappers kijken naar welke soort teek het is, in welk levensstadium het dier zich bevindt, en of de teek een bacterium draagt die een ziekte kan veroorzaken. Wie vreest voor gevaar, mag zich gerust stellen. Doordat je bewust zoekt naar teken, loop je minder gevaar dan wanneer je onwetend de haag schroeit of het gras maait. "Het is misschien zelfs veiliger" legt Käthe uit. 

Zin om deel te nemen? Surf naar de website!

Beluister het gesprek met Käthe Robert in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select 

Lees ook: