Zjakki's World: Onça Combo, de jaguars van Paraíba

5 februari 2018
De Braziliaanse Nordeste, het economisch arme, maar cultureel zeer rijke noordoosten, is een goudmijn aan muzikaal talent. Ontelbaar zijn de artiesten met roots in Pernambuco, Bahia, Paraíba…. Maar gedwongen door droogte en armoede trokken en trekken veel nordestinos naar het zuiden, naar de industriële, financiële en culturele megapool São Paulo.

Het is een boutade te zeggen dat São Paulo de grootste stad van de Nordeste is…

Ook het Onça Combo heeft wat met São Paulo: de drie muzikanten zijn van Paraíba, maar de gitarist heeft tien jaar in de muzikale underground van São Paulo gewoeld. Het Onça Combo combineert dan ook met gemak de eigen tradities van de Nordeste met de experimenteerdrift van de metropool.

De gitarist speelt viola caipira, een tiensnarige (5 x 2 snaren) gitaar, die erg typerend is voor de Braziliaanse plattelandsmuziek. Hij doet dat echter op een manier die allesbehalve folkloristisch of traditioneel klinkt.

De twee andere muzikanten, de percussionist en de saxofonist, hebben allebei lange tijd bij de ChicocorreaElectronicband gespeeld, heus geen slechte referentie! Het resultaat van hun samenwerking is een losse, jazzy, benadering van tradities, met veel improvisatie, een beetje zoals Metá Metá dat doet.

Geen wonder dat de pas verschenen debuutplaat van het Onça Combo uitkwam op het label Goma Gringa, waar ook de muzikanten van Metá Metá hun soloplaten op uitbrengen.

Die debuutplaat is enkel op vinyl te koop op de site van Goma Gringa, niks cd dus… Het is een limited edition en de hoes is een echt kunstwerkje, trouwens gemaakt door een kunstenaar uit Paraíba: Thiago Verdeee.

De digitale versie kan je gratis downloaden. En mocht je je afvragen wat onça betekent: het is een soort jaguar, zoals er soms nog opduiken op het platteland van Paraíba.

Radio 1 Select