"Zjef Vanuytsel is het eerste rockinterview dat ik ooit gedaan heb"

2 december 2019
Op zaterdag 7 december hoor je de 100 beste Belgische nummers aller tijden, in de Belpop 100. Voor het zover is, komt Luc Janssen elke dag langs bij Ayco Duyster om onze rijke Belpop-geschiedenis voor te stellen. Hij vertelt over nummers met een bijzonder verhaal, en nummers waar hij iets mee heeft. ‘Het Dorp’ van Zjef Vanuytsel bijvoorbeeld.

Als het van Luc Janssen afhangt, mag ‘Het Dorp’ van Zjef Vanuytsel erg hoog eindigen in de ‘Belpop 100’. Het nummer dateert van 1970, toen Janssen 16 jaar was. En dat is een cruciale leeftijd om muziek te ontdekken: “Je moet maar eens nagaan welke liedjes je graag hoort. Ik denk dat het allemaal liedjes zijn van toen je 16 was. Die hitparade ken je vanbuiten, elk nummer is herkenbaar.”

Dat Janssen de hitparade uit die tijd vanbuiten kent, mag je letterlijk nemen trouwens. “Ik kan de hele plaat ‘De Zotte Morgen’ van Zjef Vanuytsel helemaal meezingen. Die ken ik van voor naar achter en terug. Er zijn mensen die dat kunnen getuigen.”

“Eerste rockinterview dat ik ooit gedaan heb”

Voor de meeste luisteraars is ‘De Zotte Morgen’ het beste nummer van Zjef Vanuytsel, dat blijkt toch uit eerdere edities van de ‘Belpop 100’. Maar Janssen houdt dus meer van ‘Het Dorp’. En dat dorp is Meerhout, het dorp naast het dorp waar Janssen woonde in de Kempen: Vorst, Laakdal. 

Toen hij op school de opdracht kreeg om ‘een bekend iemand’ uit de buurt te interviewen, koos hij dan ook voor Zjef Vanuytsel. “Zjef Vanuytsel is eigenlijk het eerste rockinterview dat ik ooit gedaan heb.”

(Lees verder onder de audio van 'Het Dorp')

Hoog tijd voor een aandenken aan Zjef in Meerhout

De volgende dagen laat Janssen ons kennismaken met zijn andere favoriete Belpop-nummers. Maar dat hij het ‘Het Dorp’ als allereerste voorstelde, was niet geheel toevallig. “Ik heb het gekozen om aan de mensen van Meerhout te zeggen dat het hoog tijd wordt dat er ergens een klein aandenken aan Zjef komt." Er is nog geen standbeeld, plein of straat in Meerhout. Een klein plakkaatje zou Janssen erg appreciëren. 

Bij deze is die oproep gelanceerd.

Beluister het gesprek van Luc Janssen bij Ayco:

Lees ook: