"Zo. Blij dat we eindelijk weten waar al die linkse praat van Kris Peeters vandaan komt"

12 december 2016
Bart Dobbelaere is journalist bij De Standaard. Vanuit die hoedanigheid deed hij aan onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank: hij haalde de Russissche mol uit de regering!

Het waren de Russen.

Hebben wij met z'n allen honderd en nog wat analyses over de Amerikaanse verkiezingen gelezen, uren met Björn Soenens en Michiel Vos doorgebracht en nu blijkt gewoon dat de Russen de boel belazerd hebben. Niks bange blanke man uit de Rust Belt. Niks verzet tegen Wall Street, tegen globalisering of tegen een vrouw als president. Foute analyses allemaal. Het was gewoon Moskou.

Daar sta je dan als Amerikaan met je Amerikaanse vlag te zwaaien onder je Amerikaans petje en te roepen dat America great again zal gemaakt worden. Terwijl alleen Rusland greater wordt.

En je was nog zo blij dat je eindelijk weer een leider zou hebben van het Kaukasische type. Ja hallo. Heel erg Kaukasisch, blijkt nu.

Ik wil uw nieuwe werkweek niet helemaal verpesten, maar het lijkt me al te naïef te denken dat de Russen zich enkel met Amerika hebben beziggehouden .

Hebt u zich bijvoorbeeld al afgevraagd of het wel de Italianen waren die Renzi hebben weggestemd vorige week? En waarom een groene communist president geworden is van Oostenrijk. Om van de Brexit maar te zwijgen. Natuurlijk wilden de Russen Engeland uit de Europese Unie. Net zoals de Russen ook liever een tunnel dan een brug wilden in Antwerpen.

Ik weet niet hoe dat met u zit, maar ik kijk sinds dit weekend met heel andere ogen naar de Wetstraat. Ik kan me maar een ding meer afvragen: waar zit de Rus? Wie van onze toppolitici zit daar omdat Poetin het wou. Is het Jan Jambon die onze militairen vermoeit met eindeloze bewakingsopdrachten in het station van Jette. Of is het Maggie De Block die neussprays verbiedt maar roken en drinken best okay vindt. Misschien is het wel Theo Francken die ons gerechtelijk apparaat onderuit haalt. Tenzij Koen Geens daar al mee bezig is.

Neen, neen, neen. De echte Rus moet iemand zijn die net zoals Trump nooit in de regering had mogen zitten. iemand die daar een beetje tegen zijn zin zit zelfs. Een miscast eigenlijk. Iemand met communistische ideeën waarbij alles wat naar winst en vermogens ruikt, belast wordt,

Zo.

Blij dat we eindelijk weten waar al die linkse praat van Kris Peeters vandaan komt. 

Radio 1 Select