Zo kan je onkruid verdelgen zonder schadelijke stoffen!

14 november 2018
Onkruidbestrijder Bofix moet, net zoals die andere bestrijder Roundup, uit de rekken gehaald worden. Vanaf 31 december mag het gevaarlijke goedje niet meer verkocht worden, omdat het schadelijk is voor onze gezondheid. Maar wat zijn dan de alternatieven voor ons terras en gazon?

Doeltreffend zijn ze zeker: geen takje onkruid blijft overeind als je Roundup of Bofix gebruikt. Maar enkele maanden geleden werd de verkoop en het gebruik van Roundup al aan banden gelegd en op 31 december volgt er ook een verbod op het gebruik van Bofix. De verdelgers blijken kankerverwekkend te zijn. Maar hoe moet je dan onkruid verdelgen? Dit zijn een paar (gezonde) alternatieven:

1. Brand het weg

Met een brandertje kan je even over het onkruid passeren en na een paar dagen zal het onkruid dood zijn. 

2. Zout

Strooi zout over het onkruid. In een zoute omgeving kan onkruid een pak minder goed ontkiemen. Pas wel op dat je niet té veel zout gaat gebruiken. Het is schadelijk voor vogels als het in plassen water terecht komt en betonoppervlaktes kunnen er ook onder lijden.

3. Water (en azijn)

Giet eens wat kokend water over de planten die je liever niet meer ziet groeien tussen je klinkers. Geen zin om water op te warmen? Maak dan een mengeling van 50% water en 50% azijn en sproei dat over je planten. Je onkruid zal niet lang meer leven.

4. Klassiek wieden

Aardappelmesje in de hand en op je knieën is natuurlijk ook nog altijd een efficiënte manier om van dat onkruid af te geraken.

5. Leer onkruid appreciëren

Wanneer wordt een kruid gebombardeerd tot 'onkruid'? Omdat het niet past bij een perfect gemaaid gazonnetje? Voor de biodiversiteit kan het sowieso geen kwaad om klaver en paardebloemen te laten staan. Dus misschien moeten we gewoon maar leren houden van wat wilde plantjes tussen het gras of tussen die klinkers op je terras?

 

Bekijk hier de uitzending over onkruidverdelgers:

Radio 1 Select