Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Zo kom je tot een breinorgasme

ma 5 nov. - 9:34

Een breinorgasme, of een ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response): op het internet is er een community van miljoenen mensen die het gevoel kennen. En met wat geluk kan jij het ook krijgen... Test het uit met ons soundboard!
Braingasm

Zo een 'breinorgasme' wordt beschreven als een tintelend gevoel op je hoofd en in je nek. Een beetje zoals kippenvel eigenlijk, maar dan nog leuker. Je kan een 'breinorgasme' krijgen door naar bepaalde, repitieve en niet-bedreigende geluiden te luisteren. Daarnaast zouden die geluiden ook zorgen voor een enorm gevoel van ontspanning en relaxatie.  

Het fenomeen is ontzettend populair. Dat bewijst ook het Youtube-kanaal van Taylor Darling.

HIeronder kan je zelf testen of jij in staat bent om tot een ASMR te komen. Druk op een knop hieronder en scroll naar beneden om op de play-knop te drukken. We hebben Marc Van den Hoof, Friedl' Lesage, Kathleen Cools en Frank Deboosere gevraagd om hun meest relaxerende zelf te zijn. 

Lees verder hieronder

Klik op een geluid, en scroll naar beneden om het af te spelen.

Wat is ASMR?

De term dook op in 2007, de laatste jaren is het pas echt uitgegroeid tot een fenomeen, vooral op internet. YouTube grossiert in filmpjes met geluiden en prikkels die een ASMR-reactie zouden ontlokken.

Een randfenomeen? Vergis je niet: die filmpjes worden miljoenen keren bekeken. Taylor Darlings populairste video, "10 triggers to help you sleep", haalt bijna 30 miljoen views. En ook Hollywoodsterren houden zich ermee bezig, o.a. Jake Gyllenhaal

ASMR bestaat, maar hoe het werkt ... ?

Hoe wetenschappelijk is ASMR? Vincent Meelberg, cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, bestudeert de impact van geluid op lichamelijkheid, emotie en cognitie.

"Naar ASMR bestaat maar weinig wetenschappelijk onderzoek", zegt Meelberg. "Voor zover ik weet, is er nog maar één studie, afgelopen zomer. Die peilde of de geluiden een psychologische verandering teweegbrachten bij de mensen die ernaar luisterden. Het antwoord bleek ja. De weinige wetenschap die er is, zegt dus dat ASMR bestaat en dat het mensen die ernaar luisteren, beïnvloedt."

 

Geluid is nabijheid, of suggereert in ieder geval een vorm van nabijheid. Je wordt je heel erg bewust van jezelf en van je auditieve omgeving waarbinnen je dat geluid hoort. Je wordt letterlijk en figuurlijk geraakt door het geluid dat bij jou komt. Het creëert nabijheid, intimiteit.

— Vincent Meelberg

Maar wat er dan in de hersenen getriggerd wordt, hoe dat precies gaat, waarom ons brein zo reageert, daar bestaan geen onderzoeken over. Het effect van geluiden in het algemeen is wel al onderzocht en dat kan volgens Meelberg wél een mogelijke verklaring bieden. "Geluiden betekenen altijd aanraking. Wij spreken nu met elkaar, ik hoor u hier in Nederland, u zit veraf in de studio, en toch raakt u mij aan. Letterlijk, mijn trommelvlies, maar u raakt ook mijn oor, mijn gehoor."

"Geluid is nabijheid, of suggereert in ieder geval een vorm van nabijheid. Je wordt je heel erg bewust van jezelf en van je auditieve omgeving waarbinnen je dat geluid hoort. Je wordt letterlijk en figuurlijk geraakt door het geluid dat bij jou komt. Het creëert nabijheid, intimiteit."

Aangenaam, of net irritant?

Niet iedereen is gevoelig voor ASMR, niet iedereen staat er ook voor open. En daarnaast heb je ook mensen die gruwen van geluiden als fluisteren, knisperen, ritselen... Hoe is dat te verklaren?

"Het allereerste effect is voor iedereen identiek: geluiden die lichamelijk beroeren", zegt Meelberg. "Dat is die sensory meridian response, dat kippenvel, die tintelingen. Autonomous verwijst naar het feit dat we dat niet kunnen sturen. Dat kippenvel, dat krijgen we, of we dat nu willen of niet."

"De volgende vraag is: vinden we die rilling aangenaam of niet? Dat is wél een bewuste afweging. Een persoonlijke voorkeur, een eerdere ervaring die ons daarin stuurt. Toen we kind waren, fluisterden onze ouders ons misschien lieve woordjes toe en vinden we dat daarom een aangenaam geluid. Maar misschien had je een klasgenoot die de hele tijd lelijke dingen in je oor zat te fluisteren, en vind je dat dus irritant."

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet