Zo kunnen boeken klinken

12 oktober 2018
Soundtracks, het is iets dat we vooral met films of games associëren. Maar je kan ze ook met boeken combineren. En dat levert bijzondere leeservaringen op.

Boekenliefhebber en leraar Nederlands Joachim Stoop stampte als freelancer Booksounds uit de grond. “Ik bedacht het concept toen ik in een koffiebar een roman zat te lezen. De muziek op de achtergrond paste absoluut niet bij het gevoel en de sfeer van het boek. Het wrong.”

En dus ging Stoop maar zelf z’n playlists maken. “Ik ben sowieso veel met muziek bezig, dus mijn twee passies kwamen mooi samen.” De uitgeverijen hapten toe. Stoop werkte al samen met Lebowski Publishers, Lannoo en sinds kort ook met Van In. Voor het project Boektoppers, een boekenpakket dat tieners moet overtuigen om te lezen, maakte hij al enkele playlists. De lezers scannen een QR-code en komen daarbij uit. “In deze tijd zijn nu eenmaal veel dingen multimediaal.”

Onbekend

Hoe gaat Stoop te werk? “Het mag niet te voorspelbaar zijn. En de muziek mag gerust onbekend zijn. Ik maak vooral instrumentale muzieklijsten. Als je die muziek later hoort, kan je opnieuw zin krijgen in het boek, omdat je het daarmee associeert.” 

'Nieuwe Feiten' deed de test. Herbeluister het interview hieronder om literaire fragmenten van Gerard Reve, Kristien Hemmerechts en Dimitri Verhulst op een andere manier te herbeleven. Je hoort muzikale fragmenten van Julie Driscoll, Bert Dockx en Steve Von Till.

Radio 1 Select