Zo zal het nieuwe schooljaar er in september uitzien voor leerlingen en leerkrachten

24 juni 2020
© Thierry Roge (Belga)
"Alle scholen open, voor alle kinderen, in alle leerjaren", zo vat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) het plan samen waarover nu een akkoord is bereikt. Zoals verwacht zal er vanaf september worden gewerkt met vier kleurencodes die staan voor de ernst van de coronasituatie in ons land op dat moment en dus ook voor welke maatregelen zullen gelden.

Volgens Ben Weyts is het uitgangspunt van het plan vooral om "in élk scenario het recht op leren maximaal te garanderen". "We hebben de discussie vooral gevoerd vanuit het oogpunt van de kinderen", legt hij uit. "Want de experten hebben ons geleerd dat de kinderen geen motor zijn in de verspreiding van het virus. We kunnen dus soepeler zijn voor kinderen, zonder daarbij de veiligheid van de leerkrachten uit het oog te verliezen."

Kleuter- en lager onderwijs

Zoals eerder was verwacht, zullen vanaf 1 september alle leerjaren van het kleuter- en lager onderwijs opengaan, voor de volle vijf dagen per week. Dat verandert niet als de coronacurves slechter worden.

Secundair onderwijs

Ook in het secundair onderwijs kunnen alle scholen en alle leerjaren starten, maar wordt er één dag in de week afstandsonderwijs georganiseerd. In principe gebeurt dat op woensdag. Een veiligheids- of risicoanalyse blijft wel nodig voor de scholen open kunnen, verduidelijkte onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Op woensdag krijgen deze leerlingen online les, zegt hij in 'De Wereld Vandaag'.

Kleurencode

Voor de scholen is er een 'kleurencode' uitgewerkt. Afhankelijk of het spreekwoordelijke coronaverkeerslicht op groen, geel, oranje of rood staat, zullen er andere regels gelden. “We kunnen dat vergelijken met de dreigingsniveaus bij terreur”, zei Weyts. 

Als de coronacurves blijven zoals vandaag, starten de scholen met kleurencode “geel”. Dat betekent dat er nog besmettingen bijkomen, dat de contacten nog moeten beperkt worden.

Voor de middelbare scholen wordt er dan vier dagen per week lesgegeven op school. De vijfde dag wordt er afstandsonderwijs georganiseerd. Kwetsbare leerlingen kunnen die vijfde dag ook naar school komen.

Bij kleurcode "geel" moeten leerlingen in het middelbaar op de speelplaats niet opgedeeld worden in bubbels. Dat moet in middelbare scholen wel bij kleurcode oranje en rood. In de lagere scholen zal dat in geen geval moeten.

Meer informatie over de kleurencodes lees je op vrtnws.be

Mondmaskers

Mondmaskers worden nog altijd gedragen door leerlingen ouder dan 12 jaar en personeel in middelbare scholen als er geen afstand kan worden gehouden. In lagere scholen is die "social distancing" enkel nodig tussen volwassenen, en tussen personeel en leerlingen bij "code geel". Personeel moet er enkel mondmaskers dragen als die afstand niet kan worden gegarandeerd.

Beluister het gesprek met minister Ben Weyts via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: