Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Zo zit de wereld in elkaar

za 18 jun. - 4:29

Wat denkt u, stevenen we af op een apocalyps? Hebben we nog maar een paar jaar voor de klimaatwijziging ervoor zorgt dat het doek valt over onze beschaving? Of bent u optimist? Gelooft u dat technologische slimmigheden ons zullen behoeden voor de catastrofe? In beide gevallen: lees Vaclav Smil.
Vaclav Smil, Zo zit de wereld in elkaar

Vaclav Smil bestudeert al een leven lang -  hij is 79 - hoe de mensheid omspringt met energie. Dat resulteerde in meer dan veertig boeken. Titels als General Energetics: Energy in the Biosphere and Civilization; Energy in World HistoryEnergy Transitions: History, Requirements, Prospects en Energy and Civilization. Taaie, academische kost voor specialisten. Hoewel. Bill Gates is een bewonderaar van Vaclav Smil en heeft al die boeken gelezen.

Wij niet. Wij hebben slechts één van zijn boeken gelezen. Het jongste: Zo zit de wereld in elkaar. Daarin legt hij zijn bevindingen uit in mensentaal, begrijpelijk voor eenvoudige radiomakers zoals wij. En begrijpelijk voor eenvoudige radioluisteraars zoals u.

Ons verbruik van fossiele brandstoffen moet omlaag. Daarover is zo ongeveer iedereen* het eens. Transitie heet dat, overstappen op andere vormen van energie. En er zijn nogal wat mensen die geloven dat die transitie snel kan gaan. Smil toont aan dat het een illusie is. Het zal decennia vergen.

Ok, laat ons aannemen dat we ons elektriciteitsverbruik kunnen vergroenen. Zijn we er dan? Bijlange niet, toont Smil ontnuchterend aan. Niet alleen voor elektriciteit zijn we van fossiele brandstoffen afhankelijk. Hij noemt vier pijlers waarop onze samenleving is gebouwd: cement, staal, kunststof en ammoniak. Die ammoniak staat voor kunstmest, zonder kunstmest kunnen we de 11 miljard aardbewoners niet voeden. Geen van die vier pijlers kan je produceren zonder fossiele brandstof en dat zal nog decenia zo blijven. Er is geen alternatief.

Moeten we dan gelaten het einde afwachten, meneer Smil? Nee. Minder minder minder, is het antwoord. Minder verspilling. Morgen vertelt Geerdt Magiels in Interne Keuken er meer over.

*Ja ja ja, ik weet het. Ongeveer iedereen, ik zei het toch?

Beluister het volledige gesprek :

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet