Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

"Zodra mensen fanatiek worden in religie loopt het fout"

zo 30 apr. - 0:15

Johan Braeckman vertelde in Touché over oorzaak en gevolg van religie.
"Zodra mensen fanatiek worden in religie loopt het fout"
“In seculiere democratieën zoals België is het moeilijk om afvalligen aan te vallen of te doden, maar wereldwijd gebeurt dat wel nog vaak, in het bijzonder in landen waar de Islam sterk staat. Als je websites van humanistische verenigen bekijkt die daar aandacht aan geven, zie je dat mensen die pleiten voor tolerantie in religie dagelijks worden aangepakt. Het is een moeilijke kwestie waar we te weinig aandacht aan schenken.” 
“In een aantal landen van Europa is een ongezien experiment aan de gang. De meerderheid van de mensen noemt zich ongelovig. Dat is in de geschiedenis nergens het geval geweest. In Scandinavische landen bijvoorbeeld is meer dan de helft ongelovig. Die landen doen het prima dus religie is niet nodig om een goede democratie te zijn en om secularisme te hebben. 
"Je ziet dat er een correlatie is, maar wat oorzaak en gevolg is, is een moeilijke kwestie. Landen waar religie niet al te dominant aanwezig is, doen het op allerlei criteria beter. De vrouwenrechten worden meer gerespecteerd, er is meer tolerantie naar homo’s toe, er is een beter sociaal opvangnet, er is meer respect voor de mensenrechten in het algemeen."
"Je moet jongeren leren hoe het komt dat we kwetsbaar zijn voor allerlei vormen van bijgeloof en irrationalisme door hen te laten inzien hoe het komt dat de mens in het algemeen zo gemakkelijk tot misvattingen komt. Louter intelligent zijn of goed geïnformeerd zijn, helpt niet noodzakelijk. We hebben ingebakken psychologische mechanismen die ons irrationeel maken. Het beste wapen ertegen is begrijpen hoe het werkt."
"Religie zal vermoedelijk altijd blijven bestaan omdat het een spontaan neveneffect is van een aantal psychologische vermogens die we hebben. Meer en meer mensen wereldwijd vinden democratie een goed idee. Het zorgt voor meer secularisme, maakt religie tot een privézaak en zorgt voor verspreiding van meer universele humanistische waarden die niet religieus getint hoeven te zijn."
 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet