Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Zoë (25): “Pas onlangs had ik een uitgebreid gesprek met mijn dokter over wat de beste anticonceptie voor mij zou zijn”

di 18 mei - 8:00

De 25-jarige Zoë twijfelt al jaren aan de pil. Ze begon ermee toen ze negentien was, stopte, probeerde het opnieuw en gaat nu op zoek naar andere vormen van anticonceptie. In de tweede aflevering van de podcast 'Ongesteld' vertelt ze wat die pil met haar deed. “Ik had emotionele buien waarbij ik soms bijna urenlang huilde.”
Zoë © Radio 1 en Eos Wetenschap

“De eerste keer dat ik echt last had van zo’n emotionele huilbui, was toen ik net begonnen was met de pil. Ik heb echt twee uur aan een stuk geweend, hysterisch bijna", aldus Zoë. "Ik heb me toen wel afgevraagd of het iets met die pil te maken kon hebben.”

Eerste vaste relatie

Zoë begon op haar negentiende met de pil. “Ik had toen mijn eerste vaste relatie en het was ook gewoon gemakkelijk. Ik wist op dat moment ook nog niet goed wat ik anders kon doen, de pil leek het meest logische. Als je veilige seks wilde hebben met je lief, was dat toen 'the way to go'.”

Emotionele buien

“Ik heb dan drie jaar de pil wel genomen, maar in de tussentijd had ik echt emotionele buien. Ik voelde me ook niet goed in mijn vel en wanneer ik in de spiegel keek, voelde ik me dik. Ik kon echt wenen omdat ik me dan zo onzeker voelde."

Het overvalt je dan en je begrijpt soms zelf niet zo goed van waar dat dan komt.

"Dat gebeurde ook bij zaken waar ik mij op andere momenten helemaal niet zo slecht over voelde. Dat is heel raar eigenlijk. Het overvalt je dan en je begrijpt soms zelf niet zo goed van waar dat dan komt.”

Bijwerkingen

Vooral twintigers twijfelen aan de pil. Als tiener gingen ze vaak zonder nadenken hun eerste voorschrift halen, omdat ze seksueel actief waren maar ook om regelmaat in hun cyclus te krijgen. Of om geen menstruatie meer te hebben. Maar de pil kan nog wel wat andere effecten hebben, omdat ze de natuurlijke afwisseling van hormonen stillegt.

Lager libido en longembolieën

Een van de bijwerkingen is ook minder zin in seks. “Ik merkte gewoon dat ik op seksueel vlak niet altijd evenveel behoefte had, terwijl ik daarvoor er nooit echt problemen mee had.” Verder maakte Zoë zich ook zorgen over haar lichamelijke gezondheid. “Mijn mama heeft onlangs een bloedklonter gehad. Heel toevallig kwam ik drie dagen later een artikel tegen over een meisje dat een longembolie had gehad."

Ik ben dan beginnen lezen over de pil, de combinatie met roken, longembolieën en dan maak je jezelf ook een beetje gek.

"Ik ben dan beginnen lezen over de pil, de combinatie met roken, longembolieën en dan maak je jezelf ook een beetje gek.” De pil zou het risico op een trombose verhogen. Dat is een bloedklonter die vastzit in een ader. Als die prop losschiet en in de slagaders van de longen terechtkomt, kan dat dodelijk zijn. 

Gestopt 

Na drie jaar vol twijfels, besloot Zoë om te stoppen met de pil. “Daarna voelde zowel mijn vriend als ikzelf dat er een verschil op zat. Het voelde beter aan, ik had een opgelucht gevoel over mij, dat ik dat niet meer moest nemen.” Al was het niet allemaal rozengeur en maneschijn.

“Zonder pil had ik natuurlijk wel het probleem dat ik weer veel meer last kreeg van mijn maandstonden. Ik had heel felle buikpijn, rugklachten, zware hoofdpijn en gespannen borsten, echt alles erop en eraan.”

Lichtere pil, maar nog steeds last

Zoë voelde zich opgelucht zonder pil, maar na een tijdje begonnen de nadelen toch weer door te wegen. Het vrijen met condoom was toch niet altijd even leuk. Daarom besliste ze om toch weer aan de pil te gaan. Een lichtere pil deze keer, maar ook daarvan ondervindt ze een invloed. “Vorige maand heb ik de avond voor ik mijn regels ging krijgen en de ochtend erna onafgebroken geweend. Ik kon niet stoppen. Ik heb dat ook tegen mijn dokter gezegd en ze heeft mij nu voorgesteld om een vaginale ring te gebruiken.”

Vaginale ring

“Zoals ik bij elke mogelijk optie van anticonceptie twijfels heb, heb ik dat bij die ring ook. Ik vroeg me nog af of de ring op hormonaal vlak minder effect had dan de pil. Maar dat is dus niet zo. Waarom schakel ik daar dan toch op over? Omdat ik het met mijn dokter heb besproken en omdat dat nu een goede optie lijkt."

"Maar ja, er is bij alles wel iets dat je kan aanhalen om het niet te nemen. Op vlak van gezondheid is het beste waarschijnlijk niets nemen, maar op vlak van gemak en comfort lukt dat niet. We zullen zien wat het geeft bij mij.”

Uitgebreid gesprek met arts

Een uitgebreid gesprek met een arts heeft Zoë nu gekregen. Maar ze heeft er jaren op moeten wachten. “Ik zei het nog tegen mijn huisarts onlangs. Het was de eerste keer dat ik een uitgebreid gesprek heb gehad, dat iemand mij eigenlijk alle opties voorlegde en met mij heeft uitgezocht wat voor mij op dit moment de beste keuze is en waar ik mij goed bij voel.”

Lees ook

Hannah (16): “Moet ik echt nog 45 jaar lang hetzelfde probleem hebben?”

Hannah was elf toen ze voor het eerst haar maandstonden kreeg. Ondertussen is ze zestien, maar nog steeds vindt ze het een enorm ongemak. “Het is alsof een gemene rechter beslist wie veel en wie weinig last krijgt” vertelt ze in de nieuwe podcast ‘Ongesteld’ van Radio 1 en Eos Wetenschap.

17 mei 2021

Waarom het lijkt alsof vrouwen niet menstrueren

Laat nooit een tampon uit je tas vallen als je op sollicitatiegesprek bent. Want dan kan je het wel vergeten. "Menstruatie wordt gezien als een zwakte", zegt historica Kaat Wils. "Het werd vroeger expliciet aangegrepen als argument om vrouwen niet toe te laten om te studeren of te werken.’ Een gesprek over bloed, hysterie, menstruerende mannen en mislukte mayonaise.

17 mei 2021

Hendrik Cammu: "Vrouwen die roken, zou ik geen pil voorschrijven"

Stemmingswisselingen, hoofdpijn, verminderd libido, trombose. Het rijtje met mogelijke nevenwerkingen van de pil is lang. Hoe veilig is het populairste voorbehoedsmiddel? En wat zijn de alternatieven? Gynaecoloog Hendrik Cammu zet alles op een rij.

18 mei 2021

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet